fredag 11 oktober 2013

Klackabackens Bourbonporter

Idag är det dags för skånsk öl! Dock handlar det varken om Brekeriet ellet Malmö Brygghus den här gången. Nej, det handlar om Klackabacken, ett sprillans nytt bryggeri från Kristianstad som inte ens har en handfull öl i sin portfölj. En lager vid namn Original och en IPA är vad pågarna har släppt sedan tidigare och dom verkar ha fått ett varmt välkomnande av svenska ölentusiaster.

Själv har jag bara provat IPAn och jag gillade den väldigt mycket! Ren, fräsch, bra balans och inte alls så maltig och kvalmig vissa svenska IPAs tenderar att bli ibland. Därför var det ju jäkligt kul att se deras nya skapelse släppas  i det lokala beställningssortimentet på Systembolaget förra veckan - en porter på 8% med fyra månader i bourbonfat, för under 40 spänn dessutom. Svårt att inte lägga en beställning med det priset tycker jag.

Saxat från hemsidan
"Klackabackens kraftfulla porter är bryggd på chokladmalt och två sorters karamellmalt. För att balansera de fylliga tonerna av kaffe, choklad och karamell har vi jäst och lagrat portern på bourbonek. Denna porter passar fint till crème brûlée och mörk chokladkaka, brûlée och mörk chokladkaka.


I glaset finner vi en mörkt brun öl som skimrar i brun-röda nyanser när man håller glaset mot ljuset. Skummet är beige, poröst och försvinner ganska snabbt. Pluspoäng för den snygga etiketten också.

Det första jag tänker på när jag sätter näsan till är choklad och torkad frukt, som i en riktigt schysst sherry eller ett bra portvin. Doften är fyllig och krämig med en lite pepprig ton i bakgrunden. Bourbonlagringen ger en extra dimension med vanilj och ekfat, men det är just den torkade frukten som slår genom mest. Härligt!

I smaken däremot är det chokladen som dominerar. Mjölkchoklad, kakao samsas med sviskon, russin och dadlar som i sin tur går över i bittert kaffe på slutet. Rätt så livlig kolsyra som gör ölen ganska fyllig och lämnar en lite stickig känsla i munnen när man svalt undan. Eftersmaken är bitter och sitter kvar rätt länge. 

Det här tycker jag var riktigt bra. Inget extremt och världsomvälvande kanske, men en riktigt schysst och trevligt balanserad porter som jag mer än gärna hade bjudit folk på till chokladkakan efter maten. Om jag ska hitta något att klaga på så är det att kolsyran är lite väl stickig för min smak i den här sortens öl, men jag är ju en sån som vill ha stouts och porters så platta som möjligt, och då är jag ganska petig. Mycket trevlig öl och framförallt prisvärd med sina 40 spänn.

Jag gillar verkligen riktningen Klackabacken är på väg mot och jag ser fram emot att se mer från Kristianstadpågarna. Beställ och prova deras öl du också!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej !
Nytt utseende. Riktigt snyggt.

Mv. Hasse

Kristopher sa...

Tack så mycket Hasse! :)