tisdag 27 november 2012

Äppelfläsk

I söndags var jag och min bättre hälft en sväng på det nya gigantiska köpcentrat Emporia i Malmö, vansinnigt stort är det, och en jävla massa affärer finns det. Nu var det söndag, lönehelg och dagen efter Brekeriets invigning vilket förkortade vårt besök nämnvärt, men lite fick vi handlat ändå. Jag fick till exempel med mig en ny kokbok hem vid namn Skånska Matupplevelser ihopsatt och författad av nätverket med samma namn.


Det är en väldigt trevlig kokbok med massvis av skånska recept från restaurangerna som medverkat. Allt från nya, innovativa rätter till gamla klassiker som gås, äggakaga och det jag lagat ikväll - äppelfläsk! En mycket lättlagad och rustik maträtt med enkla smaker som balanseras härligt mot varann.


Knaperstek valfri mängd rimmat stekfläsk långsamt. Jag hade ungefär 700 gram. Detta tar en stund, så och under tiden så skalar och skivar du en stor gul lök och fyra skånska äpplen, tar bort kärnhus och så naturligtvis. Nu är det höst och de svenska äpplena varierar lite från månad till månad, men den klassiska sorten Ingrid Marie finns alltid vid denna tiden och fungerar riktigt bra till denna rätten med sin stora syrlighet. 

När du stekt färdigt fläsket kryddar du med en halv tesked var av kummin och mald ingefära innan tar du upp det ur pannan och håller varmt. Här efter steker du löken och äpplena i samma stekjärn med fettet från fläsksteket en stund tills allt är mjukt och fint, varpå du lägger löken och äpplena på samma fat som fläsket och serverar direkt. Om du vill ha sås/sky kan du hälla i en skvätt vatten i stekjärnet bara och vispa ihop så får du lite  där direkt med alla smakerna från maten. Själv hade vi lite rödkål till, och så serveras alltsammans med kokt potatis.


Som sagt så är detta enkla smaker och inget som helst komplicerat, billig mat som håller länge. Till maten brukar jag vanligtvis dricka mjölk, men en maltig bock eller en schysst rököl passar fint till. Laga, njut och känn dig skånsk!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sitter med en Schlenkerla Urbock och känner insprirationen...
/Erik

Kristopher sa...

Mycket bra val av öl Erik, bättre än så blir det sällan :)