Brekeriet grand opening!

I helgen var det äntligen dags! Allas våra favoritbröder Ek hade sin officiella öppning med bryggerivisning, presentation av deras öl, bakgrund, framtidsplaner och så vidare. Det hela började redan i fredags för allmänheten, sen för inbjudna i lördags och ytterligare en dag för allmänheten i söndags. Jag och Grip fick vår inbjudan till lördagsspektaklet för en tid sen och har taggat som tusan sedan dess. 


Vår dag började med att jag körde och hämtade upp Grip, Blafa, M2 von MankerBeer och Henning af Ölrådet för att sedan köra ut genom det grådassiga regnet på den skånska landsbygden och köpa inflyttningspresenter till Brekarna på någon utav de skumma loppisar som man hittar här nere lite varstans. Vi hamnade i den lilla hålan Marieholm som ligger i Eslövs kommun. 

Med en befolkningsmängd på i runda slängar 1500 pers så känner jag till minst fyra (!) loppisar där. Känns som helt orimligt många i förhållande till hur många där bor, men vad gör det? Vi besökte tre av dom, hittade några riktigt fina presenter och M2 fick äta sin första Lunnamelle någonsin. Bättre start på dagen kunde vi nog inte få! Färdigshoppade begav vi oss hem till mig, fixade med presenterna och delade ett par öl innan vi skulle hoppa in i taxin mot Djurslöv där vi anlände lagom till 14.45 ungefär. 


Bryggeriet är en vacker tegelbyggnad "mitt i Djurslöv", eller ja.. Den ligger på vägen som går genom Djurslöv helt enkelt. Det är inte så mycket annat där mer än en bilskrot längre ner på gatan och lite hus runtomkring. Byggnaden är faktiskt ursprungligen ett gammalt bryggeri från början av 1900-talet som lade ner i mitten av 50-talet om jag inte minns fel. Brekeriet hyr en del av huset och i resten finns det hotell och lite restaurang och så. Något vi alla hoppas på är att det kanske kan öppnas en liten bryggpub där i framtiden, det hade varit så jävla härligt. Men det återstår att se, vi får hålla tummarna!

Redan utanför möttes vi av Fredrik som välkomnade oss, lite stressad då dom ju skulle gå live inom bara några minuter. Det är nämligen så att ingen mindre än Darren från BeerSweden hade tagit sig ända ner hit för att medverka och sända en ungefär 40 minuter lång livesändning via Brekeriets hemsida. Hela sändningen finner ni här

Vi stormade in i lokalen med alla våra presenter i högsta hugg och det var massor av folk, bland annat fann vi våra goda vänner på Sveriges Bryggradio (som också gjorde en härlig film där bland annat yours truly medverkar på en liten intervju, ni kan se den här!) och ingen mindre än Sveriges argaste ölbloggare Anders And som satt i en hörna och såg ovanligt glad ut. Något annat vore ju otänkbart i sammanhanget!


Vi gick bort till den lilla baren och tog varsin öl, de första två smakprovet bjöds det på sen fick man köpa vilken öl man ville av deras egna och även importölen för en schysst peng. En sprillans ny öl blev min första för dagen, en sur porter som heter just Surporter. Jag har provat lite prototyper hos Christian sedan innan och redan då gillade jag den. Härligt sur-syrlig med en skön maltbas som bjuder på torrostat kaffe och kakaobönor. Påminde lite om Den Gale Bryggers Gl. Bådmans Porter för er som testat den.

Kort härefter hälsade Fredrik oss alla hjärtligt välkomna och livesändningen startade. Stämningen var liksom ölen god, det är så jävla härligt att vi här nere i Skåne börjar få en riktig ölscen som vi kan vara stolta över. Med Brekeriet och Malmö Brygghus (den nya Cacaoportern är SÅÅÅÅÅÅÅ GOD!) i framkant som vågar ta ut svängarna och göra kul, bra och välgjord öl ihop med stabila up and coming South Plains så tror jag verkligen att vi har något på gång här.

Och på tal om South Plains så hade Anders (som knegar extra och hjälper Jeffery på South Plains) med sig en skvätt av deras nya Russian Imperial Porter, och även om den inte var färdig så var det verkligen lovande. Något för er alla att hålla utkik efter med andra ord! Tiden flöt på, vi lämnade över våra gåvor till André som verkade bli väldigt glad. Jag menar, vem hade inte gillat den här lampan och virkade tavlor? 


Det är gåvor värda en kunglighet. Livesändningen var i full gång och det var dags för Brekarna att bli intervjuade, så lite mer öl för oss i baren och efter en stund var sändningen klar och Christian tog oss allihop på en rundvisning på det lilla bryggeriet. 


Här berättade han om deras öl, om brettanomyces-jäst som dom använder i alla sina öl och om framtidsplaner på sitt eget härligt nördiga sätt. Ni som träffat Christian vet vad jag menar! Litet och mysigt var bryggeriet med planer om att kunna bygga ut lite, men det kommer med tiden förhoppningsvis. Efter en stund var det dags att bege sig in till puben igen för mer öl, och när vi stod där och snackade så såg vi något bekant på bardisken.. Var det.. Var det verkligen.. Cassis? Vi hade bara hört att den var slut.

Men jo, visst var det så. En ny batch är ju på gång och även om denna inte var riktigt färdig så smakar den redan helt ljuvligt. Ni som följer bloggen har redan läst mina hyllningar kring den i SBWF-inlägget för en tid sen, så tänk er dom och höj dom lite till. Så jävla bra den är.

Lite mer småsnack med den alltid lika trevliga Christian i baren och några glas Saison till sen var det dags för oss att bege oss mot Lund och Gripanästet för pizza och mer öl. Även här intogs några riktiga höjdare så som The Bruery Black Tuesday, Deschutes The Abbyss och Alpine Chez Monieux. Några timmar där och sen ett besök på Bishops som hade Redchurch Old Ford Export Stout på fat, och även den är fantastisk. Om ni är i krokarna så sväng förbi, det kan finnas kvar! Här satt vi resten av kvällen och snackade skit, drack öl och hade det så jävla bra. Även André Brek anslöt lite senare på väg hem och tog en öl innan det var dags någon timme efter midnatt för välbehövlig sömn.


Det var en lång, men jävligt bra dag! Stort tack till Grip, Blafa, M2 och Henning för sällskap och galenskaper, vi hade fan riktigt kul. Ännu större tack till Brekeriet för ett grymt besök på ert bryggeri, där vi hoppas att få återkomma inom en snar framtid! Vi önskar er all lycka med alltihop, men så länge ni fortsätter i samma spår så kommer det inte vara några problem.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

En sista promenad i Denver innan hemfärd

Öresund runt