måndag 12 november 2012

Ölkunskap

När det kommer till ölens beståndsdelar så har det sedan ett bra tag tillbaka varit humlen som varit i fokus och malten som en liten sidekick ibland. Den ena amerikanska humlesorten hit, den andra Nya Zeeländska humlesorten dit, tall, grapefrukt och lite maltsötma för balansen. Men det finns ju mer i öl än bara humle och malt som vi alla vet. Vi har ju den ack så viktiga jästen som kan tillföra minst lika mycket, och i vissa fall även mer smak och karaktär än både humle och malt tillsammans.. Och sist men absolut inte minst den viktigaste ingrediensen av dom alla - vattnet. 

Jag är ingen hejare på kemi, bryggning, hur jäst utvecklas och så vidare men det är alltid kul att lära sig mer om sådant som tillsammans bildar allas vår favoritdryck. Därför tänkte jag tipsa er om att surfa in på Manker Beers Ölkunskap där det finns tydliga och snyggt överskåldiga artiklar kring ölstilar, öltyper, malt, humle, jäst och vatten. Väldigt intressant alltsammans och skönt lättläst. Jag lärde mig iallafall lite, kanske ni gör det också?

Inga kommentarer: