måndag 19 november 2012

Dragen julgris

Pulled pork, eller dragen gris som det blir rakt översatt till svenska, är med sin busenkla förberedning och tillagning kanske en av dom bästa rätterna att bjuda på när man känner att man vill ha annat att göra än att stå vid spisen hela dagen (som att dricka öl till exempel). Man kan ha i lite vad man vill i kryddväg, men annars är ingredienslistan väldigt enkel. I lördags gjorde vi dessutom alltsammans med en liten jultwist, och fan vad gott det blev!


Sätt ugnen på 125 grader och häll en skvätt olivolja i en ugnssäker gryta. Ta en stor bit fläskkarré, 1500 gram ungefär och gnid in med havssalt och grovmalen svartpeppar, kanske lite röksalt eller liknande om du känner för det, och lägg i grytan. Dela en hel vitlök på tvären och klyfta två gula eller röda lökar och släng i grytan. Blanda en hel flaska barbequesås, vi använde Sweet Baby Rays klassiska, och 2-3 deciliter läsk av colakaraktär.. Och årstiden till ära så använde vi naturligtvis julmust. 

Blandningen häller du sen över kött och lök, sen in i ugnen med lock på i 4-5 timmar tills köttet är riktigt mört. Då drar du med gaffel sönder köttet så det blir långa fina strimlor eller bitar som du låter ligga i såsen en halvtimme eller så innan servering.


Man kan göra chiligryta på det hela eller bara ha det på macka, men vi käkade det som burgare, eller sloppy joes om man så vill. Torrosta ett par goda bullar (eller frallor som man säger i Norrland), lite mer bbq-sås om man vill det, lök, inlagd chili, sallat, och så vidare.. Och rödkål. Glöm inte rödkålen, satan vad gott det var ihop med köttet. Det blev en helt fantastisk måltid faktiskt, perfekt för den tunga ölkväll vi hade framför oss.

Inga kommentarer: