Struise Aardmonnik

Här har vi ännu en öl som dracks i lördags. Denna ölen är en sur en i stilen flamländsk röd, eller oud bruin om ni så vill, bryggd av legenderna De Struise Brouwers. Till en början så var jag inte så väldigt imponerad av Struise, men det är ett bryggeri som har växt rejält på mig och gör det ytterligare varje gång jag provar en ny öl av dom.

Inte minst när jag och Balder spenderade en hel del tid vid deras vagn på CBC där hade dom några riktiga kanoner med sig som bland annat Dirty Horse, Pannepot Wild, XXX Rye Tripel, Black Damnation IV Messy och Rio Reserva 2008 som var några av höjdpunkterna för mig vid den festivalen.

Så nu, av naturliga skäl, håller jag istället Struise väldigt högt och tycker att dom är ett av de mest spännande europeiska bryggerierna med en jävla massa häftig och riktigt experimentell öl som jag mer än gärna utforskar mer och mer. Därför känns det ju helt fantastiskt att dom även kommer till SBWF och kommer att vara där med sin makalösa ölvagn, och där kommer det finnas riktigt kul grejer.. Så om ni ska till SBWF i år så får ni för allt i världen inte missa detta.

Som sagt så är det en röd suröl som recensionen kommer att handla om, årgång 2008 är det och Gripen köpte denna flaskan under sin visit i den italienska huvudstaden för ett par månader sen. Ända sen han sa att han hade med sig den hem så har jag varit riktigt taggad på den, och i lördags var det äntligen dags.

På ratebeer.com står det;
"Due to its authenticity, Earthmonk received as little sugar as possible during bottle conditioning in order to preserve all original aromas and flavours. This beer comes with little carbonation and a mini head. Is best served at cellar temperature and poured generously, meaning from a hight of approximately 15 to 20 CM, in an upright standing tulip glass. A big bubbled head will quickly make place for the Earthmonk coming alive! Bottle-conditioned in 33cl (5000 btls.) and 75cl (1000 btls.). At Struise, we never retire beers. At ratebeer, Beers are retired when a new batch is not bottled within 12 months. As Earthmonk takes 18 months to age on oak... we have to be patient."


Ölen är lite tjockflytande och djupt röd, på gränsen mot brun, helt utan skumkrona. Etiketten är uppochned, och faktiskt lite obehaglig på något sätt, haha.

Jag tyckte framförallt att doften dominerades av kola och vinäger, men även körsbär, sviskon, läder, lakrits och starkvin. Syrligt och komplext.

Munkänslan är len och något oljig med en väldigt, väldigt mjuk kolsyra som gör att ölen verkligen påminner om ett schysst dessertvin. Balsamvinäger, plommon, körsbär, läder, russin och lakrits. Rodenbach är väl typexemplet på flamländsk röd suröl, men denna ölen är ett par nivåer över Rodenbach i komplexiteten. Den har vissa oud bruin-drag, men kan för min del lika bra kategoriseras som en sur quadrupel. Riktigt mumsigt.

Vi ses väl vid Struisevagnen?

Kommentarer

Obalanserad sa…
Amma ganna be there! Låter ju supergött!
Manker sa…
Denna är mumsmums. är glad att man gjorde den igen då det var typ 2007 man gjorde den sist. lagras fint och kanske ska ta med mig en flaska i nästa vecka att sliska i mig.

Earthnun var riktigt god den med, vad händer om man blendar eartmonk och earthnun? Bastard Earthchild?
Kristopher sa…
Anton i rymden - We a ganna see each other there! Riktigt gött!

Manker - Riktigt mumsig var den, hade gärna haft ett par flarror till. Om du tar med en till skivan så föreslår jag att du bjuder på mig.

Earthbastard borde det väl bli?

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

Inlagd chili

Burgare, metal, hemfärd