torsdag 30 augusti 2012

Semesteröl Nr.2 - Surly darkness 2008.

Dags nu för mitt andra semesteröl. Det blir ett öl vi tidigare nämnt här på bloggen, fast då av årgång 2011. Nu är det en en flaska från 2008, som har min favoritetikett av alla årgångar. Ölet är som den uppmärksamme redan förstått Surly Darkness, och årgången är som sagt 2008. Denna imperial stout bryggs bara en gång om året, byter etikett varje år, och är alltid kolsvart på såväl in- som utsida av flaskan. Bildligt talat på det senare, förstås.

Söt, fruktig och chokladig doft. Katrinplommon och kola tycker jag mig kunna urskilja. Det är en riktigt speciell doft med oerhört mycket nyanser och en väldig komplexitet. Jag fortsätter dofta och hittar soja, och tyvärr lite kokta grönsaker mot slutet. Inte överväldigande mycket dock, så vi hoppas på det bästa och tar en smutt.

Väldigt len, ganska fyllig och med en lätt kolsyra. En hel del sojalik sälta, ganska lätt men påtaglig beska, choklad och en kolaliknande sötma, dessutom med lite farinsocker. Det är en speciell smak, först kan jag inte bestämma mig, jag vill inte att flaskan ska vara kass. Men tyvärr så är det nog så, det är förmodligen en DMS infektion med kokta grönsaker även i smaken. Jag har bara druckit den en gång tidigare, då en flaska från 2011, men jag vågar påstå att såhär bör det inte smaka utan jag har haft otur med den här flaskan.

Det har varit lite snack nyligen om det här med att som ölbloggare publicera recensioner eller omdömen av dålig öl, så jag tänkte att jag passar på att fråga vad ni som läser Kornmalt & Humlekottar tycker om saken? Jag själv brukar inte förbereda recension om det inte är ett öl jag har höga förväntningar på, och i regel blir jag så besviken när dessa inte möts att jag inte orkar skriva om det... Men skulle ni vilja läsa sådant, även om det inte kommer bli några långa utförliga recensioner?

3 kommentarer:

Nikk sa...

Jag tycker absolut att det kan vara av intresse då det tyvärr inte är alltför ovanligt med problem av det här slaget. Det skulle kunna tydliggöra detta för läsare och visa på hur smak och doft påverkas. Det skulle också kunna bidra till att sätta press på bryggerierna. Jag menar, det är aldrig roligt att behöva vaska något och särskilt inte när man betalat dyra pengar och sett fram emot att njuta en stund.

Alexander sa...

Tycker inte att varken felsmaker eller infektioner bör förtigas. Då litar vi bara till alla positiva omdömen, alternativt hänger upp oss på Ratebeer/Beeradvocate. Så absolut, skriv som det är i både positiva och negativa fall.

Gripen sa...

Tack för feedbacken! Då ska jag försöka ta upp detta mer. Förmodligen blir det att man tar det i samband med annat för att få lite större inlägg av det. Bitter som man är (blir, om inte annat) när sådant händer så är man ofta väldigt kortfattad.