torsdag 15 augusti 2013

Bourbon: Elmer T. Lee Single Barrel

Elmer T. Lee, mannen som 1984 enligt vissa skapade världens första single barrel bourbon dog nyligen.. Den 16 Juli för att vara exakt. Den bourbon han då tog fram var Blanton's Single Barrel (som för övrigt finns att beställa på Systembolaget), varpå han gick i pension året efter. Ytterligare ett år efter det (1986) blev han förärad med sin egna single barrel bourbon från Buffalo Trace (som på den tiden hette George T. Stagg Distillery) som heter rätt och slätt Elmer T. Lee Single Barrel. 

Det sägs även att Elmer själv väldigt noggrant valde vilka tunnor som skulle användas till denna single barrel bourbon ända fram till sin död, så om ni vill ha tag på flaskor som gubben själv valt ut så får ni sätta fart innan dom som står på hyllorna nu tar slut.

Hela Elmer's livshistoria är nedskriven här för den som är nyfiken på det, kort sagt en tvättäkta amerikansk hjälte som stred i andra världskriget, jobbade sig fram genom livet och tillverkade bourbon till sin död för några veckor sedan. Så det är i hans ära jag nu dricker den bourbon som är skapad åt honom.

Denna bourbon är som sagt tillverkad på Buffalo Trace Distillery i Frankfort, Kentucky, och ligger på 45%. Saxat från hemsidan
"Named after Master Distiller Emeritus Elmer T. Lee, this whiskey is hand selected and bottled to the taste and standards of Elmer T. Lee himself. Perfectly balanced and rich, as declared by the man who knows how great bourbon should taste."


I glaset finner vi en bärnstensfärgad bourbon med en väldigt stor och doft, men samtidigt otroligt len och rund. Vanilj, ekfat, apelsinskal, blandade bär men främst jordgubbar och lite läder på slutet. Riktigt mjukt och fint.

Smaken är fruktig med en hel del blandade bär och söt majs, farinsocker, vanilj och lite tobak. Lika mjuk och len i munnen som i näsan, otroligt lättdrucken med en riktigt grym balans. Avslutningsvis river det till lite i halsen och toner av arrak och smörkola kommer fram vid utandning. Gamle Elmer visste verkligen vad han sysslade med.

Denna flaskan hade en vän med sig från USA nyligen men finns även att köpa på Master of Malt's webshop och på Juuls i Köpenhamn, iallafall sist jag kollade. Och jag rekommenderar den varmt. Vila i frid Elmer.

Inga kommentarer: