Mjödmåndag: Kuhnhenn Braggot Mead

I väntan på rapporten från CBC kommer här en recension på ett mjöd som passande nog serverades på CBC. Utan att säga för mycket om festivalen i sig självt än så kan jag meddela att Kuhnhenn stod för två av festivalens mest spännande bidrag i min mening, nämligen deras bourbonlagrade Fourth Dementia och mjödet jag skriver om idag - Braggot Mead.

Braggot, eller mölska som det heter på svenska, är den sortens mjöd brukar vara mest lik öl då det bryggs med en tredjedel malt och det är kolsyrat. Mer information saxat från Ratebeer;

"[...]This mead is made from Michigan Star Thistle honey. Braggot is made from 2/3 honey and 1/3 malt. It required 1 year of aging for this mead to reach maturity. This Braggot will handle age beautifully. We recommend you try a bottle today and an aged one in a few more years. This mead is carbonated naturally in the bottle, so there will be a yeast sediment int he bottom. Recommended serving temperature is 50 F. This example is one of just a few Braggots available in the world."


Mörk, på snudd till kopparfärgad, grumlig vätska med ett litet vitt skum.

Doftar dadlar, russin, honung, lite choklad och torkade plommon. Väldigt sött, med andra ord! Påminner lite om ett sött barley wine eller en belgisk dubbel.. Nånstans där emellan kanske, plus då all honung. Mycket intressant!

Även smaken bjuder på dadlar, honung, russin och choklad. Den känns rustik och det smakar nästan lite råg ihop med trä och övermogna röda äpplen. Kolsyran är stickig med små bubblor vilket gör munkänslan förhållandevis lätt. Ganska spritig eftersmak, men det är ju inte så konstigt med tanke på att den är på 13%. 

All in all en spännande start på min långa resa jag ska göra med Kuhnhenns mjöd. Inom några veckor trillar det nämligen in ett paket från USA innehållandes inte mindre än nio stycken! Otroligt spännande. 

Imorgon kommer rapporten från CBC, håll utkik!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

Inlagd chili

Burgare, metal, hemfärd