tisdag 5 mars 2013

S:t Eriks Easter DIPA

Påsköl är som ni kanske vet inte en riktig ölstil, därför kan bryggerierna välja och vraka fritt bland ölstilar och göra lite vad dom vill när det vankas korsfästning. Och det är nog exakt så som Jessica Heidrich har resonerat när hon bestämde sig för att göra en DIPA till påsk istället för dom gamla vanliga julölsinspirerade malt- och kryddbomberna man i vanliga fall ser.

Detta är faktiskt bara den andra S:t Eriks ölen jag recenserar här på bloggen av någon konstig anledning. Det är ett bryggeri som har lyckats falla lite mellan stolarna hos mig, även om jag uppskattade både rökölen Rauköl och det barley wine som släpptes julen 2011. Därför var det ju inte alls dumt att det kom en flaska av S:t Eriks påsk-DIPA bland varuproverna från Galatea i förra veckan!

På flaskan kan vi läsa; 
"Glad påsk önskar vi på S:T Eriks med denna lite otraditionella påsköl, en DIPA. Denna ofiltrerade dubbel-ipa är fylld med en massa grön, härlig humle för att locka fram våren."


Ölen är bärnstensfärgad och grumlig med en fluffig skumkrona som stannar kvar ganska länge. 

I doften finns massvis av apelsin, clementin, lime, kumquat, pomelo, ja alla möjliga citrusfrukter du kan tänka dig. Lite honung och örter finns också, men annars är det väldigt dominterat av citrus.

Smaken är också till största delen mest apelsin, clementin, grape och andra citrusfrukter. Beskan är ganska skönt balanserad och munkänslan är precis lagom smekande. Någon eftersmak finns inte direkt utan ölen är ganska "kort", men om man bortser från det så är det en riktigt trevlig dubbel IPA vi har att avnjuta till påsk. 

Jag är inte helt hundra på vilka rätter den kan passa till på matbordet, men till ostbrickan kan det nog bli riktigt smaskigt. Mycket bra jobbat säger jag, mer sånt här!

Inga kommentarer: