söndag 3 mars 2013

Brekeriet Brillant

Då var det dags för en av dom två ölen som Brekeriet släppte i begränsade upplagor på Systembolaget i fredags. Brillant heter den och är en saison på 5,5% som i vanlig ordning när det gäller Brekeriet är bryggd med vildjästen brettanomyces. 

Den andra som släpptes i fredags är för övrigt ingen mindre än Cassis, Brekeriets över lag mest uppskattade, hypade och i mångas ögon bästa öl. Så även i mina. Men nu ska vi snacka Brillant! Och den är inte fy och skam den heller. Snarare tvärtom. 

Saxat från hemsidan
"Brekeriet Brillant är en saison som i huvdsak är jäst med Brettanomycesjäst. Ett mycket elegant öl med runda fina smaker.
Brekeriet Brillant är slutjäst i flaskan vilket ger ett tunt skikt av jäst på botten av flaskan.
Smaken på ölet kommer att fortsätta att utvecklas under en lång tid i flaskan."
 


Ölen är ljust persikofärgad, grumlig och har ett smalt lager kompakt vitt skum.

Doften är ganska jordig med inslag av blandade örter som koriander och mynta, men också vitpeppar och stenfrukter bland annat. Luktar ganska unket på ett trevligt sätt, jordkällare typ.

Direkt när man får ölen i munnen så kittlar det rejält av dom små, stickande kolsyrebubblorna. Persika, aprikos, vitpeppar, vattenmelon, jäst och örter är några av smakerna som kommer fram. 

Spontant så känns denna bättre än vad jag minns den från SBWF, och så även bättre än prototypen BF2. En riktigt bra, och som bröderna Ek själv beskriver den - elegant saison som går att beställa styckvis på Systembolaget. Så när ni ändå ska in och beställa Cassis så tycker jag att ni tar ett par av Brillant också, det är den värd.

Inga kommentarer: