fredag 4 januari 2013

En titt tillbaka på 2012

2012 var ett bra år. Många bra öl intogs (flera fullpoängare faktiskt), en jävla massa pubar och grymma ställen besöktes, event betades av och mängder av nya vänskaper bildades. För att göra det hela så enkelt som möjligt så tar vi det månad för månad från början, jag varnar er redan nu att det blir mycket läsning;

Året inleddes med en mini-weekend i Göteborg där vi bland annat drack den bästa ölen vi druckit dittills, ingen mindre än Nörrebro SEVEN Niepoort Barrel. En helt makalöst bra portvinslagrad imperial stout som gjorde oss mållösa. En av mina första tiopoängare överhuvudtaget faktiskt. 

Vi ölade oss lugnt igenom resten av Januari med bland annat ett besök på just Nörrebro Bryghus, och i mitten av Februari gick Kornmalt & Humlekottar med på facebook och har i skrivande stund 306 likes. Facebooksidan är väldigt kul att hålla på med och det är också roligt att se hur många som verkar gilla det! Där är mycket mer aktivitet än vad det är här på bloggen och mycket mer direktkontakt mellan er läsare och mig. Om ni inte är "fans" än, bli det!

I samma veva anslöt även Gripen som fast skribent här på Kornmalt, och stannade tills för ett litet tag sedan då han helt enkelt har haft så mycket annat att göra och på så vis inte riktigt haft tid till detta.. Så han är tyvärr inte fast skribent här längre, dock är han välkommen att skriva av sig precis när han vill och det kommer han alldeles säkert att göra så småningom också. Fast vi dricker ju naturligtvis fortfarande en massa öl ihop, något annat vore ju otänkbart.

Februari avslutades snyggt med en liten ölfestival i Vellinge, arrangerad av dåvarande TWC Dryckesutbildning (som nu är ihop med Elixir Wine). Väldigt litet, men också riktigt mysigt.

Den stora höjdpunkten i Mars var när jag, Gripen, Balder och Blafa tog oss över till Köpenhamn för Ölbutikkens stora släpp av vintage-öl. Ölbutikken är en riktig joker när det gäller sånt här. Det rena standardutbudet kanske inte är såå värst speciellt, varken till utbud eller pris, men det är såna här specialsläpp som gör Ölbutikken till vad dom är. Dels så kommer det in små partier av helgalna obskyra jänkare som knappt säljs utanför bryggerierna, och dels så kommer det helt plötsligt in en sån här galen grej med gamla lambics och annat från 80-, 90- och 00-talet. Vilka andra ställen gör det?


I April var det dags för årets andra ölfestival, denna gången i Malmö! Stora Öl, Små Bryggerier (del 1, del 2) arrangerades för första gången på Malmö Brygghus. Väldigt trevlig liten mässa med många små, spännande, svenska bryggerier. Det snackades om att det skulle vara en årlig mässa som flyttades runt i Sverige år efter år, men jag har inte hört något om 2013? Någon som vet?

Maj inleddes med en rejäl korvstoppning, bokstavligt talat. Första gången för min del och det var jävligt roligt! Blir nog att följa upp det snart och göra igen, funderar dessutom på att skaffa en rök så att man kan röka korven.. Ni lär bli varse.


Korvstoppningen var dock inte det enda spännande i Maj, utan det var även månaden då årets två bästa ölfestivaler ägde rum. Först Sour & Bitter, himmelriket för den som älskar suröl. Det var en riktigt galen festival med en hel del riktigt ovanliga öl, flera stycken man aldrig trodde att man skulle få testa.. 

Men också ett jävligt märkligt upplägg med få bord, saccosäckar och skitkonstig mat. Helt galen tillställning, och nu i efterhand gillar jag faktiskt det betydligt mer än vad jag gjorde när jag var där. Märklig känsla.
Den andra ölfestivalen var ingen mindre än Copenhagen Beer Celebration (del 1, del 2). Också en riktigt fet festival med många grymt bra öl från riktigt spännande bryggerier. Denna festivalen återkommer i år med ett helt annat upplägg som fungerar som så att man betalar inträde sen dricker man hur mycket och vad man vill under det passet man är på. Det finns tre pass (fredag kväll, lördag morgon och lördag kväll) och jag ska gå på båda lördagens. Hade gärna gått fredagen också men det får helt enkelt vara så för denna gången.

Helt plötsligt var vi i mitten av Juni och det var dags för mig och tjejen att åka till norra Kalifornien för en och en halv veckas semester. En hel uppsjö av inlägg skrevs om denna resan med start här, sen får ni bläddra vidare själv istället för tusen länkar. Kortfattat var resan en sjukt bra resa. 

Många galet bra öl intogs, flera otroliga pubar besöktes och det var verkligen inte mycket att klaga på. Nu hoppas vi på att kunna resa tillbaka så småningom igen, vem vet..

Juli var förhållandevis innehållsfattigt, bortsett från sista helgen då Anton, Svante, Thomas och Sven kom ner och hälsade på. Grillning och några sköna öl hemma hos mig, Köpenhamn på lördagen. Riktigt trevlig helg med många glada minnen, ni är välkomna ner igen precis när ni vill pågar!

Vi flyter in i Augusti där den absoluta toppen var den helt galna kräftskivan hemma hos Balder. Ett sällan skådat fylleslag av yppersta klass, finölen flödade och Balder hittade kräftor och flaskor i trädgården flera månader efteråt. Vansinnig tillställning!September var i stort ganska lugnt fram tills sista helgen då jag och Balder tog flyget till Stockholm och Stockholm Beer & Whisky Festival! 

Det var två sjukt intensiva dagar (del 1, del 2, del 3, del 4) med otroliga mängder bra öl, besök på Akkurat och Oliver Twist, superb lunch hos M2 och så blev ju Balder utkastad från två ställen. Denna helgen blev även lite som ett startskott för resten av den intensiva ölhösten, vilket för oss till nästa månad..


..för då var det äntligen dags för Beermakers Dinner med Mikkeller på Gastro i Helsingborg. Magisk mat och häftiga öl i fantastisk kombination kan man väl kortfattat beskriva det. Väl spenderade pengar, utan tvekan. Tack Fredrik som styrde upp detta! Jag ska försöka ta mig till Beer Here-middagen i Februari.


Oktober var även månaden då Maltes Hembryggarfestival ägde rum, en av årets trevligaste tillställningar. Spännande att se så många entusiastiska hembryggare med så bra öl som det faktiskt var. Vi vann inga priser (tredje plats för utsmyckning av bord, vi misstänker fortfarande fusk där för vårt var faktiskt finast..), men hade en grym dag ändå. Tack Jonas och Malte, vi kommer tillbaka nästa år!

Den sista stora milstolpen i Oktober var när jag fick äran att skriva gästkrönika hos MankerBeer, något ni lär se igen så småningom.. 

November inleddes med ett besök i den danska huvudstaden där jag mötte upp Gyllenbock, Eirik och Eddan för öl på Mikkellers dagsevent Black Sensation. Det var en dag fylld av mörk, tung, mäktig och i många fall grymt bra svart öl.. Allt mellan oyster stout till fatlagrad imperial stout. Om jag som inte ens är någon stoutfantast ger ett sådant här event bra betyg - då är det bra.


Ett par veckor senare körde vi en av årets roligaste provningar, ingen mindre än den stora julmustprovningen! Det var ett jävligt roligt projekt som vi definitivt kommer att göra om, Blafa gästskrev väldigt bra kring hela spektaklet här, det blev ett av dom mest uppskattade inläggen under hösten faktiskt!

Veckan därpå Brekeriets invigning, även den en riktigt skön dag. Ni som följer bloggen har troligtvis inte missat mina hyllningar till detta lilla bryggeri, och förhoppningsvis kommer vi få se mycket mer av bröderna Ek under 2013. 

En av årets sista höjdpunkter blev Zwanze-dagen i Köpenhamn där vi intog årets Cantillon Zwanze, detta året smaksatt med rabarber. Utan att gå in på mycket mer detaljer än så kring det så snubblar vi genom julöl och snö fram till årets feta avslutning i form utav dunderölprovning 2012 som jag skrev om häromdagen. 


Sammanfattningsvis ett händelserikt år med många höjdpunkter och nya bekantskaper. Exakt vilken som är årets absoluta topp är så extremt svårt att säga att jag hellre låter bli och säger istället tack till min bättre hälft Caroline (numera även blivande fru) som stöttar mig genom all galenskap, min katt som är den bästa kompis man kan ha (vet inte om han läser detta), nyblivna pappan Balder, Gripen, Blafa, galning 1 och 2 på MankerBeer, bröderna Ek, Mange, Gyllenbock med flera, ni vet vilka ni är! 

Och naturligtvis alla ni andra som följer, stöttar, kommenterar och bryr er om vad jag skriver, det är ni som gör det värt att fortsätta. Tack för detta året, nu ser vi till att få nästa ännu bättre! 

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Trevlig läsning och jag ser att du också haft ett trevlig ölår :)

Kristopher sa...

Definitivt! :) Hoppas du har haft det med!