torsdag 6 september 2012

Nøgne Ø Bourbon Barrel Aged Sunturnbrew

Det här var en av ölen jag taggade mest inför släppet förra helgen. Den vanliga Sunturnbrew är en klar favorit hos mig som jag tycker är helt fantastisk. Denna bourbonlagrade versionen har jag provat ett smakprov av på Copenhagen Beer Celebration i våras, men den lämnade inget jättestort intryck mer än att jag minns att den var rätt häftig.. Så det var ju inget svårt val när den stod framför mig på Systembolaget.

Dock har den fått en hel del kritik av folk på sista tiden då det sägs att den är alldeles för sur för att passa ihop med röken och tyngden i ölen i sig, och vad jag kan minnas så fanns där en lite lustig, men ganska schysst, syrlig ton i ölen i våras. Men nu verkar det som att det är helt för surt om man ska tro folk som skriver om den.. Sen om den verkligen ska vara så eller om det är en infektion efter fatlagringen är det ingen som direkt klurat ut än så länge vad jag vet. Nåväl, det finns ju bara ett sätt att ta reda på det.

På flaskan kan vi läsa (väldigt lite);
"To enhance the flavor of our Sunturnbrew, we aged it in bourbon barrels for a year. We think it was a good year!"


Ölen är mörkt kastanjefärgad med röda nyanser. Nästan inget skum alls.

Om man doppar näsan ordentligt så känner man att den har tagit mycket doft av bourbonlagringen, framträdande vanilj ekträ blandas snyggt med rök, blött trä och chark. Tycker mig även känna en lite nötiga toner, men ingen direkt syra i doften iallafall. Luktar i min mening underbart.

Ganska stickig munkänsla och ölen lägger sig lite som en hinna över tungan. Och ja, visst fan är den sur. Vissa rökiga öl brukar få en ganska trevlig men subtil syra. Detta är inte subtilt.. Den är skitsur. Och ganska spretig. Till en början känner jag knappt varken bourbon eller rök mer än i eftersmaken, detta kan väl inte vara rätt? Det är förvisso inte äckligt men det är väldigt udda.  När den fått stå och lufta en stund så kommer det fram mer och mer av vad jag tror att den ska smaka, men det är fortfarande en lite olustig syra som inte vill lämna.

Lite antiklimax detta faktiskt då jag tycker att Nøgne Ø alltid brukar leverera toppklass annars, framförallt efter som vanliga Sunturnbrew är så fantastisk. Nu är bara frågan om jag ska spara min andra flaska och se om den lugnar sig efter ett par års lagring, eller reklamera den.. 

2 kommentarer:

Gyllenbock sa...

Lät ju inget vidare, Nøgne Ø som brukar vara så stabila. Tur i oturen att jag bara köpte en flaska men var nära att köpa flera.

Kristopher sa...

Jag håller absolut med om att det brukar vara högst stabila öl från Nögne Ö, men denna gången funkade det inte tyvärr. Tror att jag sparar min andra flaska och ser hur den är om ett par år!