söndag 2 september 2012

Det här med storleken på flaskan


Bigger is better, eller? Det är en fråga som kommer upp väldigt ofta i öldiskussioner tycker jag, framförallt när det gäller amerikansk öl. Amerikanarna har ju en förkärlek till att göra allt lite större än alla andra, och även så verkar det gälla ölen. I många fall så kan du köpa mindre flaskor, men då måste du köpa 4- eller 6-pack.. Annars är det bombers (65 cl) som gäller.

Det har diskuterats lite grann om detta i "Varför så stora flaskor?"-tråden på Beer Sweden Forum, där bland annat Marc från Brill & Co tar sig tid att skriva och förklara lite kring hur det går till vid exempelvis importer. Ett roligt exempel som tas upp där är när Marc skriver att när Mikkeller buteljerar flaskor till USA så ska dom vara på 75 cl, men när det gäller den europeiska marknaden så är det 37,5 som gäller.. Varför är det så? Är det oftare att amerikanarna delar öl, eller dricker dom hellre stora öl själv? Högre toleransnivå? Mer törstiga än oss? Mindervärdeskomplex?

Det hänger ju väldigt mycket på vad det är för sorts öl tycker jag, vilken ABV (alkoholprocent) den håller och hur lättdrucken den är. Det är kanske lite jobbigare att hälla i sig 75 cl imperial stout på 16% än vad det är att dricka en lambic på 5% (framförallt dagen efter). Många vill gärna, av naturliga skäl, ha imperial stout, barley wine, quadruplar och andra högalkoholhaltiga öl på små flaskor som t.ex. De Molen brukar göra på 18 eller 25 cl och det förstår jag, även om jag inte håller med alla gånger..

För att själv så föredrar jag faktiskt ändå stora flaskor, framförallt när det gäller lättare ölstilar som saison, lambic och vissa D/IPA's, men även vid tyngre. Delvis för att det ofta är roligare att dela med vänner, och delvis för att jag tycker att det är mer estetiskt tilltalande. Stora flaskor är oftast helt enkelt snyggare än små både sett till flaskform och för att man får med hela artworket på etiketten utan att det ser ihoptryckt ut. Visst, risken finns ju att det snurrar till lite extra i skallen men det är väl en smäll man får ta i så fall, annars får man ju dela med en vän eller helt enkelt vänta tills man inte ska köra dagen efter..

Dessutom så sägs det ju att stora flaskor av lagringsöl utvecklas annorlunda än små. Jag kan inte särskilt mycket om lagringsprocessen men jag har hört att det beror bland annat på att jästen har en större yta att studsa i stora flaskor än i små.. Därför utvecklas mindre flaskor snabbare och kanske inte alltid lika väl. Men som sagt - jag kan inte så mycket om just denna processen, så om någon annan kan mer så får ni gärna fylla i!

Men visst kan jag hålla med om att små flaskor är smidigare ibland.. Men dom tar ju slut så fort. Vad föredrar ni? Är det något ni tänkt på?

9 kommentarer:

Marc sa...

Det här med storlekens betydelse för lagringen beror nog främst på att mängden nedbrytande syre blir mindre i förhållande till mängden öl i takt med att flaskorna blir större.

Sedan håller jag med om att stora flaskor borde ge utrymme för större etiketter på samma sätt som LP-skivor oftast (alltid?) är snyggare än CD-skivor. Fast faktum är att på De Proef t.ex. är det lika stora etiketter oavsett flaskstorlek, även om det inte ser så ut! :) Men däremot ser man ju hela etiketten samtidigt på en 75:a, vilket man inte kan på en 33:a, så den samtidigt synbara etiketten blir ändå större.

Kristopher sa...

Aha, där ser man ju hur dåligt insatt jag är i själva lagringsprocessen, haha.

Ja man kan ju tycka det med storleken på etiketterna, precis som du säger med CD/LP. Och ja, LP är nästan alltid snyggare :)

Intressant med De Proef-etiketterna, det ska jag kolla närmare på när jag har två bredvid varann nästa gång!

Tack för svaren Marc, alltid lika informativ :)

Erik sa...

Jag har inte riktigt förstått amerikanernas inställning till detta. Snart sagt alla "häftiga" öler kommer ju endast på 65- eller 75-centilitersflaskor. Ännu märkligare tycker jag det är att en 75a Cantillon Blåbaer ibland verkar anses ha ett högre värde på bytesmarknaden än två halvflaskor.

Med detta sagt tycker jag för det första att flaskor på 1,5 l och uppåt är roliga och för det andra att din treliters-Supplication är sjukt häftig! Hur kom du över den?

Gripen sa...

Kul ämne att ta upp, broder!

Ang. jänkarnas 65- eller 75-cl flaskor så har jag för mig att det har att göra med deras 4- och 6-pack som ofta inte bryts ned utan bara säljs hela. Som jag förstår det så förekommer detta fenomen inte med storflaskor, utan de säljs alltid styckvis.

Jag har visserligen inte varit i USA, så jag vet inte till vilken utsträckning det är såhär, men på ett sätt så låter det ganska rimligt.

Kristopher sa...

Erik - Ja, det är inte många exklusiva eller extra spännande öl som kommer på flaskor under 65 cl. Men det gör inte mig något, jag är som sagt förtjust i stora flaskor. Allra helst jättestora, 1,5 liter+ typ :)
Men ja, det där med Blåbär förstår jag verkligen inte heller! Mycket märkligt fenomen.
Trelitern fick jag byta till mig från en amerikanare.. Det blev dyrt, men det var det värt! Tänkte ha den när jag gifter mig så småningom :)

Grip - Ja, det var lite det jag var inne på i första stycket av inlägget. Och jo visst är det så! Av det jag såg så är det inte många butiker som vill bryta 4-/6-pack, och vill man bara ha en så får man köpa en bomber.

Peter Nilsson sa...

Jag gillar inte alls 65 cl flaskorna! Framförallt inte på öl som är starkare än 8%. Tycker Nynäshamns 25 cl flaskor är fantastiska till imperial porter, stout och dipa. Kan man dricka en imperial stout en vardagskväll utan att det blir tungt att gå upp till jobbet dagen efter....
/Peter

Kristopher sa...

Peter - Jag köper helt klart ditt resonemang och håller med om det, även om jag tycker att det är något visst med större flaskor.. :)
Men du har helt rätt i Nynäsfrågan! Dom var bra faktiskt, ganska lagom när man står och lagar mat exempelvis.

Hampus Sveriges Bryggradio sa...

Öppnar jag en 65cl+ som man går och sippar på under en kväll händer det rätt ofta att jag bara drar på en plastkapsyl och ställer in den i kylen igen, ibland över natten. brukar gå fint. Har hänt att det står lite olika plastkapsylerade flarror i kylen i ett par dagar.

Kristopher - kan vi gifta oss?;)

Kristopher sa...

Ja det är ju inget man sveper direkt :) Men om det är en bra öl så är det bara gött att göra som du säger och gå runt och mysa på den hela kvällen. Och så får jag kanske får ta skaffa plastkapsyler..

Tyvärr så är jag upptagen, men om det skulle spricka så hör jag av mig ;)