söndag 23 september 2012

Ensam i Köpenhamn

Tidigare i veckan kände jag att det var ganska längesen jag var i Köpenhamn. Visst, det var ju ungefär två månader sen men allt är ju relativt, och när man ändå bor så pass nära som jag gör så ser jag ingen anledning till att inte åka dit med jämna mellanrum. Det är rätt roligt att se hur stor ruljans det är på ölen i butikerna och på pubarna jämfört med i Sverige, och när man inte varit där på två månader så finns det en hel del nytt att prova.

Men tjejen jobbade och de flesta andra som brukar vilja hänga med var antingen upptagna på annat håll, mer eller mindre panka med tanke på att det är helgen innan lön och/eller så sparar dom sig inför SBWF nästa helg.. Så jag åkte ensam. Första gången faktiskt, men det var riktigt mysigt.

Verkar som att någon hade det gött på tågstationen under fredagskvällen iallafall.
Vid 11-tiden tog jag min iPod, paraply och ryggsäck och begav mig genom ösregnet till tåget mot Köpenhamn. Med byte i Malmö och lite banarbete här och var så tog det nästan en timme att ta sig fram, men det var okej. Det är ganska avslappnande att åka tåg ibland, så länge det inte är under rusningstid. Kring lunch var jag framme och förväntade mig ösregn som utlovat även där, men det var bara lite mulet.

Första stoppet blev Ölbutikken.. Jag tänkte redan från början hålla det ganska lugnt denna gången med inköpen, delvis för att jag inte riktigt vad som fanns att köpa och delvis för att även jag tänkte spara lite pengar inför nästa vecka. Men när jag kommer in så står det massvis med nya öl där, och hur lätt är det att inte köpa då? En hel del från Pretty Things, Epic Brewing Co (det amerikanska, inte det Nya Zeeländska vi fick på Systembolaget förra våren), Anchorage och Cambridge bland annat. Mycket kul öl med andra ord.

Men jag höll mig förvånansvärt lugn och köpte bara med mig fem öl därifrån. Lite stolt över mig själv där faktiskt. Efter det gick jag ner genom det fortfarande icke-regnande Köpenhamn till Kihoskh. Där var det däremot inte så mycket nytt som jag väntade mig, men en del fanns det ju naturligtvis. Bland annat så hade dom fått in The Bruery White Oak, Fruet och Tart of Darkness som alla tre är ganska svåra att få tag på i vanliga fall. Det är tillochmed så att jag nyss har bytt till mig en Tart of Darkness från en kille i USA, så den är på väg hit till mig i ett paket i detta nu.. Ganska störigt, hade gärna fått något annat då och köpt denna i Köpenhamn. Men men, det visste ju inte jag när bytet bestämdes så nu får man väl se det som att jag sparade 145 DKK.

Så, slut på shoppingen. Jag gick bort till Mikkeller Bar och satte mig där. Det är riktigt gött att vara där vid öppning eller någon timme senare bara när det är mer eller mindre folktomt. Det är förstås roligt att vara där på kvällarna också så man kan snacka med andra nördar och annat löst folk, men det är gött på ett annat sätt när man är ensam och bara kan sitta och mysa.


Det fanns som vanligt en hel del kul grejer på fat. Jag började med en Maui Sobrehuman som är en red ale med körsbär. Det är ett samarbete mellan Maui och Jolly Pumpkin där båda bryggerierna har gjort sin version av samma öl. Mauis version som jag drack tyckte jag var helt okej, fin fruktighet och trevlig humle men den lämnade inte några större intryck efter det. Får se om man kan få testa Jolly Pumpkins någon gång i framtiden och se hur den är.

Jag fortsatte med To Öl Snowball som är en välhumlad saison på 8% och den var riktigt grym. Mycket humle så det smakade mer som en belgisk IPA än en saison, men det gjorde inget. Riktigt gott.

När den var uppdrucken blev det Fanö Bryghus Dr. Owl. Detta är en grisette, vilket är en väldigt ovanlig och nästan utdöd belgisk ölstil med låg akoholhalt (denna var på 3,7% om jag inte minns fel) gjord på vete och kornmalt, väldigt nära besläktad med saison. Den stora skillnaden mellan dom två är att saison gjordes av och till bönderna, medan grisetten gjordes till gruvarbetarna. Namnet kommer av att ölen serverades till gruvarbetarna när dom fortfarande hade sina gråa arbetsrockar på sig och betyder därav just "grå".

Jag har bara provat en grisette tidigare och det är Hill Farmstead Clara som var helt makalöst bra.. Även den provades på Mikkeller Bar och ingen blir väl förvånad av att det blir superbt när det kommer från Hill Farmstead. Men hur var Fanös grisette då?


Jag gillade den! Väldigt lättdrucken och riktigt smakrik med en stor och fyllig munkänsla och kolsyra som exploderar i munnen. Rejält med vete, vitpeppar och franska örter i smak och doft. Kanske inte riktigt lika bra som Hill Farmsteads, men fortfarande en grymt bra sessionöl. Det är kul när bryggerier börjar återuppliva gamla och nästan utdöda ölstilar så som grisette, gose, lichtenheiner och så vidare (Erik på Ölnörderi skrev ett väldigt intressant inlägg om bortglömda tyska ölstilar här).

Om inte det är ett tecken på att ölens status växer mer och håller på att bli större än vad den varit på många, många år så vet jag inte vad. Det är ju framförallt de amerikanska bryggerierna som försökte återskapa dessa stilar, men när man ser att även Fanö exempelvis gör det så finns det hopp för att det ska kunna gå att hitta här i Europa också. Grymt kul tycker jag som är mer inne på sånt än på alla miljontals single hop (D)IPA's och fatlagringar till höger och vänster.

Och på tal om gamla ölstilar så blev nästa öl ett glas Dark Horse Perkulator Coffe Doppelbock. Jag har inte blivit så värst imponerad av Dark Horse tidigare och jag blev inte så värst imponerad denna gången heller. Nog för att det var sjukt mycket kaffe i den här och den var förvånansvärt lättdrucken trots sina 7,5%, men jag vet inte.. Den nådde inte ända fram.

Det gjorde inte heller Beer Here Pumpernickel Mörker Porter, men den fick avsluta besöket. Visst var den helt okej med många "mörka" och "tunga" smaker om man kan skriva så, rejält med pumpernickel och rostad malt men lite för tunn i kroppen för att kunna bära alla dessa smakerna. Detta fick bli den sista innan jag begav mig tillbaka till regniga Sverige, men jag fick som sagt med mig lite öl hem också.


Mikkeller/Stillwater Rauchstar som jag druckit tidigare, grymt bra rököl. Det är inte ofta jag köper öl som jag redan druckit så det säger väl det mesta. Cambridge Red God imperial red ale, Pretty Things Fluffy White Rabbits, Epic Brewing Smoked Porter och Brainless on Peaches samt en growler från Mikkeller bar full av den fantastiska Vesterbro Pils, en  av de absolut bästa pilsners jag druckit.

Det var det och jag tror att det kommer att komma en eller två recensioner på just dessa öl nu under veckan, kan ju vara kul för er att veta hur någon av dom smakar iallafall om det skulle vara så att ni har vägarna förbi Köpenhamn inom det snaraste. Annars är det väl mest pepp inför SBWF som gäller, för på torsdag smäller det!

2 kommentarer:

Erik sa...

Låter som en bra dag! Det fanns ju ett par Grisette på CBC, jag drack både Dr. Owl och Farmers Cabinet Exercise one. Kul stil det också, man kanske får hoppas på att det kommer slå igenom tills nästa sommar så man kan sätta sig i solen och dricka dem!

Kristopher sa...

Det var en väldigt bra dag! Precis lagom när man går ensam.
Jag missade dom grisettes som fanns på CBC tyvärr, men jag blev som sagt imponerad av Dr. Owl. Så Farmers Cabinet hade även en grisette med sig? Dom var verkligen ett av dom absolut mest intressanta bryggerierna där! Hoppas vi får hit mer av dom snart.
Och ja, en grisette hade varit prefekt i sommarsolen :)