söndag 21 augusti 2016

BRUS, Nørrebro

I onsdags blev jag och M2 och en hel drös danska journalister inbjudna till relativt nyöppnade BRUS i Nørrebro, Köpenhamn (slog upp portarna under CBC-veckan i våras) för rundtur och mer ingående information om hela konceptet med BRUS. 

När vi anlände vid 15-tiden välkomandes vi av Louise från To Öl och började titta runt. Både jag och M2 var på BRUS under öppningen men det var så väldigt mycket folk där då att man inte kunde få sig en riktig uppfattning om butiken och maten framförallt, och sen har det inte funnits nåt bra tillfälle för ett återbesök - förrän nu!

Efter en liten stund kom herr To Öl himself, Tobias. Vi fick varsin öl i näven (en av husets pale ales, Brus Willis.. Fantastiskt namn och väldigt god öl, härligt blommig och lättdrucken) och Tobias började berätta om ölen man brygger på BRUS och hela ekosystemet i huset.

Ett bryggeri, en restaurang, en bar och en butik som alla samspelar på ett eller annat sätt. Öl som serveras direkt från tankarna bakom baren, öl på lagring i tunnor som ligger i restaurangen, överbliven malt från bryggning som blir måltider och kakor i restaurangen, överblivna örter och frukter från maten som åker i ölen, husets hemmakomponerade cocktails på fat i baren och så vidare, kreativiteten flödar och allt ser jäkligt gött ut helt enkelt.


Utöver öl och cocktails experimenteras det också med fermenterad läsk och kombucha. Allt som BRUSar ska göras och serveras i huset. Under vårt besök fanns tyvärr ingen läsk, eller soda som danskarna säger, men jag ser fram emot att prova det när Tobias och gänget är tillräckligt nöjda med produkterna!


Efter att ha kollat in bryggeriet slog vi oss ner till bords i restaurangen, Spontan som den heter. Tobias fortsatte berätta om To Öl och BRUS och jag som alltid gillat To Öl väldigt mycket tyckte det var väldigt intressant att höra mer kring deras filosofi om hur dom anser öl ska smaka och vara.. Exempelvis om man gör en viss smaksättning så bör denna smaksättning vara med och höja ölen utan att ta över alltihop som det i många fall blir. Öl kan vara experimentell med tusentals olika smaker men To Öl vill ändå att grundsmaken ska vara just - öl. Man vill inte ha en öl som smakar apelsinjuice, man vill ha en öl med apelsintoner. Bra filosofi tycker jag!

Nästa öl som serverades var Wit is the new black, en veteöl med tillsatt lakrits, och i denna ölen förstod man verkligen hur Tobias menade. En välbalanserad, fyllig with med en fin balans mellan örtig sötma och beska, och med en lite salt eftersmak med lakritstoner. Mycket snyggt.

När Tobias pratat färdigt kom kökschefen Christian (tidigare kökschef på Michelinrestaurangen Marchal så förstår ni nivån det hela ligger på) och berättade lite om maten. Spontan serverar mat helt efter vad Christian vill laga i stort sett. Den ena veckan kan det vara en trerätters med enbart danska produkter och nästa vecka är det en åttarätters med den finaste fisken man kan få tag på. Prisläget varierar ju också därför och man vet aldrig i förväg vad som kommer serveras veckan därpå, men klassen på maten kommer alltid vara i topp. Tobias berättade även att när man startar en restaurang i dagens Köpenhamn förväntas man göra något med nordiska smaker, men så gör som sagt inte Spontan utan man går sin egen väg fullt ut.

Serveringen är uppbyggd som så att om man vill äta en hel middag sätter man sig så klart i restaurangdelen, men om man bara är sugen på snacks kan man få det serverat i bardelen. Dock är snacksen inte en liten påse jordnötter utan riktigt tillredda rätter från köket. Det första vi fick serverat var plommon inlagda i risvinäger och salt toppade med timjan och rotselleri toppad med isländsk timjan. Båda var goda men plommon var fenomenala i min bok, funkade så jäkla fint till veteölen.

Nästa öl som hälldes upp var Saving Private Sammy, en fullkomligt magisk black IPA, eller cascadian dark ale om man så vill. Denna ölstilen är svår att få till riktigt bra och det finns betydligt fler misslyckade varianter än drickbara, men när det väl blir bra så blir det väldigt bra och här slog To Öl bollen ur parken. Stor kropp utan att bli för mycket, otroligt blommig och fräsch i en vacker balans med de rostade och tunga eftersmakerna. Både jag och M2 var så pass imponerade att vi köpte varsin growler med hem. En av de bästa öl To Öl gjort, definitivt.


Efter lite mer diskussion dukades det upp ett helt gäng smårätter. Short ribs, surkål med bacon, kimchi och koriandermajonnäs bland annat, allt fermenterat och tillagat i köket så klart. 

Maten höll föga oväntat mycket hög klass. Ribsen var grillade till perfektion och hade en subtil BBQ-smak som passade riktigt bra med koriandermajonnäsen. Kimchin var rätt så spicy men väldigt god, och surkålen med baconen var helt fantastisk även den. Väldigt hög nivå, som sagt. Till maten serverades To Öl Gose to Hollywood, en torrhumlad gose med apelsiner. Har druckit den tidigare och den är väldigt fräsch, gjorde sig kanon till maten.

När maten var uppäten och ölen slunkit ner pratade vi lite innan vi skulle bege oss hemåt om den sprillans nya Copenhagen Öl & Whisky festival på Forum nästa helg som är den första i sitt slag i Köpenhamn. Med hjälp och inspiration av SBWF är det full fokus på öl, whisky och rom från torsdagen den 25e till lördagen den 27e Augusti. Vi fick med oss lite fribiljetter som kommer att lottas ut här på Kornmalt under nästa vecka, så håll utkik! 

Inga kommentarer: