onsdag 12 februari 2014

Great Divide Lasso IPA

Trender kommer och trender går, så även i ölvärlden. Under en lång tid har superhumlade DIPAs och monstertunga imperial stouts varit det hetaste man kan göra, men detta har sedan en tid tillbaka börjat fasas ut och man blickar istället mot saisons, suröl och lättdruckna öl, så kallade session beers. Och det är just det som Great Divide har gjort med sin nya IPA, Lasso. 

På bara 5% ska den vara lättdrucken och enkel men samtidigt smakrik, fullproppad med amerikansk humle. Låter ju som en perfekt sommaröl som man kan bälga i sig en hel del av utan att bli alltför rund under fötterna. Det gäller dock att man har en del finess när man gör dessa öl så att dom inte bara blir tunna och trista. Så då är frågan, har Great Divide lyckats?

Saxat från hemsidan
"LASSO is the new frontier of India Pale Ale. Brewed with a robust roundup of Columbus, Centennial and Cascade hops, its sessionable simplicity proves bigger isn’t always better. But make no mistake – the Wild West hasn’t gone mild. That same untamed IPA spirit thrives, and we reckon this’ll go down mighty fine."


Direkt när jag öppnar flaskan sprider sig en härlig doft av tropisk frukt i rummet. Ölen är gyllene bärnstensfärgad med ett stort, fint, vitt skum som stannar kvar länge och lämnar snygga lacings på glaset.

Grapefrukt, passionsfukt, clementin och papaya samsas med lite brödiga toner och tobak. Ölen är bryggd i julas vilket också märks. I amerikanska mått mätt är den på gränsen att bli gammal, men på svenska är den så färsk den kan vara vilket är väldigt trevligt.

Smaken är lättsam, enkel, rättfram och ganska besk. Inte överväldigande utan lite snäll beska som fyller sitt syfte med ölen. Grapefrukt igen, men i smaken är det betydligt mer malt än i doften. Högre brödighet och en hel del citrusskal. Det är inte komplext, men det ska det inte vara heller. Lång efterbeska, mycket längre än vad jag trodde. 

Sammanfattningsvis en stabil öl. Inget som går till historieböckerna men det är den inte menad att göra heller. En bra session IPA som jag gärna dricker mer än en av på balkongen i sommar.

3 kommentarer:

Killer sa...

Jaha, Kristopher. Det där lät ju smaskens, men frågan är; var har du fått tag i godbiten? :)

Kristopher sa...

Vi var ett gäng som gick ihop och privatimporterade en låda via Great Brands :)

fajanen sa...

Den har jag kvar att prova. Lät gott.

Stone släpper också en session IPA snart på 4,5%. Låter också intressant.

https://www.facebook.com/StoneBrewingCo/photos/a.72971572431.72297.40610012431/10152194526422432/?type=1&theater