tisdag 17 september 2013

Intensiv lördag på Österlen

Som ni såg på facebooksidan i lördags så befann jag mig på den östra sidan av Skåne ihop med Balder, Gripen, Blafa och M2 för att dricka en jävla massa god öl. Vi samlades i Lund på lördag eftermiddag och hoppade in i pappa Balders lilla Colt som tog oss ner till Gripens familjestuga på Österlen. Väl där började vi bälga i oss öl och fylla badtunnan med vatten. 

Lunch blev inte helt oväntat korv som inhandlats tidigare på eftermiddagen på Korvhuset i Lund ihop med surkål, curryketchup och grov senap i baguetter. Senare på eftermiddagen tog vi tog en sväng ner till stranden med ett par öl och njöt av vad som kan vara årets sista "sommardag" och lyssnade på dom enorma smällarna från Ravlunda skjutfält som hade någon sorts övning, rejäla kanoner var det som avfyrades.. 
Väl tillbaka till stugan blev det så klart mer öl och slutligen hoppade vi i den fortfarande ganska kalla badtunnan och satt där tills den blev varm helt enkelt. Det tog ett tag, men ölen värmde oss så länge och humöret var på topp så kylan störde inte oss. Efter X antal öl till var det sen dags att gå till sängs.. Dagen efter vaknar vi allihop och mår som prinsar. Snipp snapp slut, så var sagan slut! 

Men höjdpunkterna bland ölen då? Ja, var ska man börja egentligen.. Vi går från surt och lätt till mörkt och tungt. 


- Pipeworks Well Read Temptress, en berliner weisse från Chicago på 4% med hallon. Stor syra, stor fruktighet, extremt stora smaker med tanke på den låga alkoholhalten. Mycket hallon så klart men också mängder av andra bär och sura äpplen... Och så var den jävligt snygg med, såg ut som grapefruktjuice. 

- The Ale Apothecary La Tache, amerikansk suröl som avnjöts i badtunnan av alla ställen. Mycket välgjord "typisk" jänkarsuris. Mycket syra och mycket omogen, syrlig frukt så som persika, gröna druvor, lite peppar och stalltoner. Mycket god öl, ser fram emot att prova mer från detta bryggeriet!


- Russian River T25, suröl med vinbär som Russian River gjorde till San Francisco-puben Toronado's 25-årsjubileum. Det här kan vara den bästa ölen över hela dagen för min del, helvete vilken öl! Mängder av både röda och svarta vinbär, extremt välbalanserad syra, ekfat, grapefrukt, björnbär, otrolig fyllighet. En solklar tiopoängare.
 
- The Lost Abbey Cable Car, legendarisk suröl från Kalifornienbryggeriet Lost Abbey lagrad på ekfat.. Att inte ha med den här på listan vore väl någon sorts regelbrott antar jag. En av dagens mest välbalanserade öl som jag är glad att vi drack tidigt. Så klart väldigt sur, men alla smakerna flöt ihop så jävla snyggt. Vinäger, citron, ekfat. Mums.

Och nu över till det lite mörkare!
- Southampton Imperial Russian Stout 2011, en vackert rostad, förhållandevis lättdrucken och grymt välbalanserad imperial stout. Runt två år gammal och väldigt mjuk och avrundad. Mörkt socker, tobak och en rätt så lagom dos kaffe. Mycket bra.


- Hill Farmstead Birth of Tragedy, här snackar vi fatlagring på högsta nivå! Bourbonfaten är otroligt snyggt integrerade i ölen som bjuder på stora, grymt balanserade toner av läder, väldigt mörk choklad, vanilj, ek och portvin. Fantastisk öl!

- Bruery Smoking Wood Rye Whiskey Barrel, dagens överraskning tror jag för dom flesta av oss! Mycket bättre än väntat och inte alls så spritig som exempelvis Black Tuesday eller Chocolate Rain från samma bryggeri. Visst, nu är denna 5-6% svagare (13%), men ändå. Väl avvägda röktoner samsas vackert med den vinösa portern och whiskeylagringen. 


- Squatters Outer Darkess 2011, dagens bästa stout i min mening. Gjord med molass och lakritsrot bland annat är denna ölen helt enkelt så jävla bra, jag och Gripen var mållösa när vi drack den. Stora, vackra toner av choklad, vanilj, lakrits och tobak i en fet symbios med varandra. Detta var den andra ölen jag provade av Squatters och jag vill verkligen ha fler, dock är dom lite smått otillgängliga i lilla Salt Lake City. Nåväl, det får tiden utvisa.. 

Det var dom absolut bästa ölen i min bok, men hedersomnämnande till Mikkeller Cù’t Cà Phê Bia Port Barrel som också hade grymt snygga fatlagringstoner, Crooked Stave Surette Autumn, The Bruery Bottleworks XII och De Cam Framboise 2009, samtliga också riktigt bra. 

Och så klart tack till Gripen som vågade ha oss i familjens grymma stuga och till dom andra pågarna som tog med sig jävligt bra öl och ett, som vanligt, gott humör. Bra helg!


Ja, ni ser rätt. Det blev sådär.

Inga kommentarer: