måndag 31 mars 2014

Prairie Bomb!

Ett av dom senaste stjärnskotten på den amerikanska ölhimlen är Prairie Artisan Ales från Krebs, Oklahoma. Jag tror att dom flesta svenska ölnördar har hört talas om dom vid denna tidpunkten, dels för att ett par av deras öl har nått Köpenhamn sedan en tid tillbaka, och dels för att deras samarbetsbrygd med Omnipollo, Potlatch, kommer ut på Systembolaget imorgon, den 1/4. 

Bryggeriet är fortfarande ungt, men har genom sina välgjorda öl fått en rejäl hype. Flera av deras öl är i farmhouse-stil, vilket ju just nu är väldigt inne i USA, och så även börjar bli stort även här i Sverige (Brekeriet, någon?). Därför ligger Prairie helt rätt i tiden att skapa sig den hype dom behöver för att bli riktigt stora. Att dom sen har gjort samarbeten med bryggare som tidigare nämnda Omnipollo och även Evil Twin gör ju inte saken sämre.

Men ölen jag tänkte recensera idag är inget samarbete och det är inte heller någon farmhouse ale. Det är dock en av deras standardbärs, men det är inget som helst som är standard med den. Det handlar om en imperial stout på snälla 14% gjord med kaffe, kakaobönor, vaniljstänger och chili. Låter det gott? Det är det också.

Saxat från hemsidan;
"Bomb! is an imperial stout aged on espresso beans, chocolate, vanilla beans, and ancho chile peppers. All the flavors meld to create a truly unique beer. The peppers add just the right amount of heat to compliment the intense coffee and chocolate flavors."


I glaset finner vi en kolsvart öl med ett mycket litet begiefärgat skum som sjunker undan snabbt.

Näsan är rejält fyllig med mörk choklad, nyrostat kaffe och fruktig chili. Vaniljen finns där men spelar på andra fiol tack vare både chokladen, kaffet och chilin. Chilin är mer framträdande än i många andra öl med denna ingrediens, dock är det inte så att den blir svår eller för mycket på något sätt, snarare att den balanserar alltihop.

När man tar sin första klunk så exploderar det i munnen. Choklad, kaffebönor, vanilj, ek, ja gud vet allt. Alla dessa smakerna som kommer mot en i en rasande fart plus den stora fruktigheten från chilin gör det här till en av dom bättre icke fatlagrade imperial stouts jag druckit. Det är ju ofta så att när folk pratar om hur gott det är med imperial stout så är det ofta fatlagrade versioner man nämner, dom som inte har legat på ekfat eller bourbonfat försvinner lite i mängden. Men inte Bomb!. Och ja, att det dessutom är en av deras standardöl säger ju en hel del om Prairie. Ser du den så ska du inte tveka en sekund.

Jag fick min flaska från Mikkeller & Friends (tack Blafa!), men den lär dyka upp i Sverige förr eller senare gissar jag. Det handlar nog mest om vilken importör som börjar ta in Prairie först.. Men den är värd att vänta på.

Inga kommentarer: