Inlägg

Visar inlägg från maj, 2013

Semestern inledd

Bild
Med några centiliter Old Rip van Winkle Special Reserve 12 yo, en flaska Lost Abbey Deliverance och Grateful Dead i högtalarna så är semestern officiellt inledd. Igår, idag och imorgon består till största del av dom sista förberedelserna inför lördagens bröllop, vilket naturligtvis är något av det roligaste jag gjort i hela mitt liv även om det kräver full fokus. Efter helgen är planen att ta en liten roadtrip genom vårt avlånga land och bland annat stanna ett par dagar i Stockholm. Måste ju inom Akkurat och prova Cantillons hjortronlambic Soleil de Minuit nu när den släpps igen efter 10-15 år, något som ingen ölnörd i världen trodde skulle hända.  Efter det blir det eventuellt en resa till Barcelona, inget är hugget i sten ännu men det är det vi siktar på för tillfället. Ni lär bli uppdaterade mina vänner, det lovar jag! Nu ska jag fortsätta njuta av livet.

Mjödmåndag: B. Nektar Cherry Chipotle

Bild
Dagens mjöd är sist ut i B. Nektar-racet, det vill säga den sista flaskan av dom sex jag bytte till mig för en tid sedan. Efter denna mjödmåndagen så kommer det kanske att bli lite tunt med inlägg dom kommande två, tre veckorna då det är bröllop, semester och utlandsresa som hägrar. Men på facebooksidan kommer det naturligtvis vara lika mycket skitsnack som vanligt!   Men nu går vi till mjödet! Smaksatt med körsbär och chipotle är detta ett av dom mjöden som jag har varit mest nyfiken på av allihop från B.Nektar. Jag tog med det ner till Balder för ett par helger sedan och provade där ihop med honom, Mange och Ronny.  Saxat från ratebeer; " The sweet matches the heat in this brilliant wine with a kick. We started with Michigan wildflower honey and a ton of Michigan cherry juice. Once fermented, we added a lion’s share of red chipotle peppers to give it a smokey character and medium spice level. A fantastic wine for dessert. Try pairing this with rich chocolate cake. &quo

Paralellprovning: Orval vs. Mikkeller Årh Hvad?!

Bild
Nyligen släppte Mikkeller en klon på Orval som han döpt till Årh Hvad?!. Jag har sedan tidigare provat hans klon på Orval som heter rätt och slätt Orval Klon, och den var helt fantastiskt bra.. Tillochmed bättre än originalet själv minns jag! Kanske var det tillfället ( BMD med Mikkeller är ju ganska fantastiskt bara det), kanske var det smaklökarna som spelade mig ett spratt, eller så var det kanske sanningen, vad vet jag?  I vilket fall som helst så kunde jag därför inte låta bli att köpa ett exemplar av just Årh Hvad?! när jag var i Köpenhamn för ett par veckor sedan, och även om det inte är samma recept som den gamla Orval-klonen (vad jag vet) så borde det ju ändå kunna bli rätt bra med tanke på hur bra den gamla var. Vi får se efter helt enkelt!   Årh Hvad?! är något mörkare än Orval, mer åt kastanjehållet. Skummet är mer kompakt med många väldigt små bubblor till skillnad från Orval med sitt stora, fluffiga skum. Orval är även betydligt mer "levande" medan Mikk

Skånska pubar: Hamnmästaren

Bild
Var ska du dricka öl i helgen? I malmö naturligtvis. Förra helgen öppnade det senaste tillskottet på Malmös klarnande ölhimmel. I ett gammalt hamnmästarhus ett stenkast från centralstationen huserar numera Malmö Brygghus nya biergarten, Hamnmästaren.  Med tjugo fatkranar varav tio är Malmö Brygghus egna och tio är varierande gästöl (u nder öppningen fann vi bland annat Brekeriet, Omnipollo och Mikkeller ) är detta ett av Skånes absolut största utbud av hantverksmässig öl på fat. Och som om inte det vore nog så är även kylarna fulla med spännande grejer, allt från lambics och belgiska dubblar i den ena kylen till IPA och imperial stout i den andra.. Ni kommer med andra ord inte ha några problem med att hitta något gott att dricka. Vi anlände strax efter öppningen klockan 16 och det var redan då lång kö till baren! Dock gick det ganska fort och efter tio minuter hade vi ett par öl och slog oss ned på den stora uteserveringen som var full av glada öldrickare.  En pint Canne

Copenhagen Beer Celebration, done!

Bild
Årets upplaga av Copenhagen Beer Celebration är nu över och det var ett fantastiskt spektakel. Likheter fanns med förra året men även många skillnader, i samtliga fall positiva. En ölupplevelse i världsklass, med andra ord. Det serverades öl av yppersta klass, många otroligt spännande utställare, massvis av nya bekantskaper och gamla vänner, en glädjens dag! Det fanns några få punkter som kan förbättras. Vi tar dom först så vi kan avsluta glatt! Det första i min mening är att det var dåligt skyltat om vilka bryggerier som var på vilka ställen. Dom små skyltarna på borden räckte inte, en större banner eller liknande hade varit bättre så man ser ordentligt.. Framförallt när det så här mycket folk!  Det andra är att det var trist att flera bryggerier fick slut på öl två timmar innan sista passet var slut. Jag förstår att det är sjukt svårt att beräkna hur mycket som går åt, framförallt när det är "gratis" och det är första gången som man anordnar den här sortens mässa, så

Mjödmåndag: Kuhnhenn Braggot Mead

Bild
I väntan på rapporten från CBC kommer här en recension på ett mjöd som passande nog serverades på CBC. Utan att säga för mycket om festivalen i sig självt än så kan jag meddela att Kuhnhenn stod för två av festivalens mest spännande bidrag i min mening, nämligen deras bourbonlagrade Fourth Dementia och mjödet jag skriver om idag - Braggot Mead. Braggot, eller mölska som det heter på svenska, är den sortens mjöd brukar vara mest lik öl då det bryggs med en tredjedel malt och det är kolsyrat. Mer information saxat från Ratebeer; " [...]This mead is made from Michigan Star Thistle honey. Braggot is made from 2/3 honey and 1/3 malt. It required 1 year of aging for this mead to reach maturity. This Braggot will handle age beautifully. We recommend you try a bottle today and an aged one in a few more years. This mead is carbonated naturally in the bottle, so there will be a yeast sediment int he bottom. Recommended serving temperature is 50 F. This example is one of ju

Philly cheesesteak

Bild
Imorgon börjar CBC! Men jag ska inte dit förrän på lördag. Satan vad taggad jag börjar bli! Vad jag ska hitta på imorgon? Jag ska till Hamnmästaren så klart! Malmö Brygghus ska äntligen öppna sin sprillans nya biergarten precis vid centralstationen i Malmö. Det kommer bli en perfekt start på helgen och sommaren, om du är i närheten och inte ska på Copenhagen Beer Celebration, då ska du till Hamnmästaren. Punkt slut!  Om du däremot inte befinner dig i närheten och inte riktigt vet vad du ska hitta på imorgon så kommer här ett tips, äta måste man ju alltid göra ändå. En amerikansk klassiker! Kött, ost, bröd, lök. Som en burgare, fast annorlunda. Antagligen uppfunnen på Pat's King of Steaks i Philadelphia är detta en steak sandwich som serveras landet över till frukost, lunch och middag i massvis av kombinationer. Men istället för att göra det krångligt så körde jag en klassisk, enkel variant. Strimla en bit nötkött fint (jag använde runt 600 gram ryggbiff ) och stek på hög vä