Inlägg

Visar inlägg från augusti, 2012

Semesteröl Nr.2 - Surly darkness 2008.

Bild
Dags nu för mitt andra semesteröl. Det blir ett öl vi tidigare nämnt här på bloggen, fast då av årgång 2011 . Nu är det en en flaska från 2008, som har min favoritetikett av alla årgångar. Ölet är som den uppmärksamme redan förstått Surly Darkness, och årgången är som sagt 2008. Denna imperial stout bryggs bara en gång om året, byter etikett varje år, och är alltid kolsvart på såväl in- som utsida av flaskan. Bildligt talat på det senare, förstås. Söt, fruktig och chokladig doft. Katrinplommon och kola tycker jag mig kunna urskilja. Det är en riktigt speciell doft med oerhört mycket nyanser och en väldig komplexitet. Jag fortsätter dofta och hittar soja, och tyvärr lite kokta grönsaker mot slutet. Inte överväldigande mycket dock, så vi hoppas på det bästa och tar en smutt. Väldigt len, ganska fyllig och med en lätt kolsyra. En hel del sojalik sälta, ganska lätt men påtaglig beska, choklad och en kolaliknande sötma, dessutom med lite farinsocker. Det är en speciell smak, först kan jag i

Kräftskiva / blafkrieg!

Bild
Jag vet inte riktigt hur jag ens ska försöka sammanfatta lördagen som var.. Det dracks otroliga mängder öl, kräftorna flög till höger och vänster och det var en rejält trevlig samling ölnördar som hade tagit sig ner till Vellinge. Det var öl överallt. Det var kaos. Det var.. Blafkrieg. Dagen börjar med att jag känner mig lite halvbakis efter att ha varit på Malmöfestivalen dagen innan och kollat in när Graveyard i vanlig ordning öste ur sig en makalös konsert. Fan alltså, det är verkligen ett av dom bästa livebanden jag sett.. Och jag har faktiskt hunnit med att se rätt många i mina dar. Men få är så här bra. Helt fantastiskt band. Nåväl, lördagen startar med att jag åker inom Malmö en sväng med min bättre hälft för att gå lite på loppis innan hon kör ner mig till pappa Balder i Vellinge. Jag landade där kring 13-tiden och slog mig ned, öppnade en Brooklyn Lager och snackade lite skit med Manker och M2 som varit där sedan dagen innan, även dom såg lite slitna ut.. Av naturliga

Semesteröl - Struise Kabert.

Bild
Förra veckan hade jag min första och enda veckas semester under sommaren. Den var välbehövlig och vältimad. Vädret var för det mesta soligt och fint, men inte så jävligt att man knappt orkar vistas utomhus utan jag och flickvännen passade på att åka runt en hel del runt stugan ute på vackra Österlen. Självklart lyxade jag till det ytterligare, utöver den fantastiska omgivningen och sällskapet, med en påse häftig öl! Bland annat svalkade jag mig med 3 fonteinen Oude geuze 2010 i badtunnan under dagen (havet var bara runt 16 grader, och det är ju meningen att man ska ha det skönt på semestern...), innan vi började elda ordentligt. Badtunnan ja, den har ni en bild på här. Tyvärr är locket i vägen, precis som ett öl som jag undersökte både länge och noga innan upphällning. För er som inte kan läsa på flaskan så är det en Struise Kabert, en imperial stout gjord på en blandning mellan Struise Black Albert and Portsmouth Brewing Kate the Great och lagrad på portvinsfat. När jag väl hällt upp

Mjödhamnen Kryddig Vicker

Bild
Mjöd är fortfarande ett ganska outforskat område för mig. Jag har provat ett par stycken, däribland den fantastiska Apis Póltorak Jadwiga som enligt många är världens bästa mjöd och även bland annat Mölska från Mjödhamnen som jag också gillade. Utöver dessa har det bara varit sorter som inte lämnat något bestående intryck och jag har helt enkelt lagt krutet på andra saker. Jag har läst på rätt många ställen att Polen ska vara ett av världens bästa mjödländer, och efter att ha provat tidigare nämnda Jadwiga så tvivlar jag inte alls. USA ligger även i framkant när det gäller mjödproduktion men det förvånar väl ingen, dom anammar ju allt och gör det (ofta) bättre och mer extremt. Jag har ännu inte provat något amerikanskt mjöd, men det hade varit jävligt kul att testa.. I Mjödhamnens monter på SBWF exempelvis, det kommer vara ett av ställena ni kommer finna mig på under mässan. Fast först får man väl bekanta sig mer med de svenska varianterna? Mjödhamnen har en enorm dryckespo

Ölbryggning och öldrickning

Bild
I helgen som var så tog jag och Gripen oss ner till pappa Balder i Vellinge för att prova på att brygga öl för första gången. Balder har gjort det tidigare så han var veteranen (nåja, så mycket har han inte bryggt heller) i sammanhanget, medan jag och Gripen var oskulder. Vad det var för öl som bryggdes är ännu lite hemligstämplat men kommer att presenteras både här och på Ölrådet inom en snar framtid.. Hoppas nu den blir bra bara. Men det tror jag nog! Och så blev det ju lite öldrickande också. Gripen mådde inte helt hundra så han drack ingenting mer än läsk.. Lite trist, men för att se det positiva så blev det ju mer över till mig och Balder istället. Vi anlände kring lunchtid och satte igång med själva bryggandet direkt. Fixa med ingredienser, koka vatten och så vidare. Första ölen vi drack var faktiskt en av Balders senaste hembrygder som var rätt schysst bortsett från att den inte hade så mycket kolsyra, tyvärr. Men med lite mer bubbel så tycker jag att den hade varit en trev

Inför Stockholm Beer & Whisky Festival 2012

Bild
Då var det snart dags igen. Festivaldags! Årets upplaga av Stockholm Beer & Whisky Festival går av stapeln den 27 september och varar i dagarna tre till den 29 september för att sen återkomma torsdagen därpå och tre dagar fram. Mellan 4-6 oktober med andra ord. Förra året åkte vi upp under första helgen och det är planen att göra i år också. Dock med bara en tredjedel av styrkan. Förra året var vi en vacker sextett, men i år blir det bara en duo beståendes av mig och Balder . Bara och bara, vi är ju ändå vackra som sex personer ihop så det reder vi nog ut ändå, vi får dricka 200% snabbare och mer helt enkelt. Vad är planen då? Ja, vi lyfter från Sturup/Malmö Airport/MAX (åh så internationellt) kring 08.00 någon gång och landar således vid 09.00 utanför den kungliga hufvudstaden för att sen ta oss in till stan, checka in och antagligen käka (dricka) lunch någonstans innan vi intar mässan. Vad finns det för intressant på mässan då? Tittar man på listan av utställare oc

Allagash Tripel Reserve

Bild
Vi kör vidare med ölen från helgen. Nu blir det en amerikansk tolkning av en belgisk tripel från Portland-bryggeriet Allagash. Portland, Maine är det vi pratar om, inte Oregon. Lite rörigt när det är flera amerikanska stater som har samma namn på de största städerna, speciellt när båda städerna har riktigt intressanta bryggerier. I Maine finns som sagt bland annat Allagash, och i Oregon finner vi exempelvis Cascade, Upright och Hair of the Dog. Ortsnamnet Portland levererar alltså! Jag har bara provat tre öl från Allagash men jag måste säga att dom har gjort ett grymt bra intryck. Jag är ju en sucker för amerikanska varianter av belgiska ölstilar, och Allagash är ju ihop med Russian River, Hill Farmstead, Goose Island, The Bruery och Ommegang några av dom bästa på just detta tycker jag. För några veckor sen provade vi ju en fantastisk och faktiskt regelrätt lambic från dom och under vistelsen i USA provade jag deras wit. Jag köpte även med mig några Allagash-öl hem, däribland

Firestone Walker Parabola

Bild
Nu är det dags för mig att täcka ett öl från vår underbara lördag! Det här är en flaska jag har sett fram emot väldigt länge, jag har riktigt längtat efter att få öppna den sedan jag bytte till mig den i samband med S&B/CBC tidigare i år. Firestone Walker Parabola batch 1 stod i helgen äntligen på sin rätta plats, precis bredvid kapsylen och ett halvfullt glas. Firestone Walker är ett Kalifornienbaserat bryggeri som lär hålla väldigt hög klass. Jag har tidigare inte druckit något från bryggeriet, me n jag har bara hört väldigt gott om allt de gör. Bara en sådan sak som att de har hela 7 öl med betyg på över 4.0 av 5.0 på Ratebeers betygsskala säger en hel del, och har varit tillräckligt mycket för att jag ska bli riktigt taggad på deras öl. Att Parabola sedan är deras högst betygsatta öl, och dessutom en imperial stout (min favorit!), har gjort att det kliat ordentligt i fingrarna ett par månader nu. På Ratebeer.com står det; "Parabola has been a major component of past anniv

Struise Aardmonnik

Bild
Här har vi ännu en öl som dracks i lördags. Denna ölen är en sur en i stilen flamländsk röd, eller oud bruin om ni så vill, bryggd av legenderna De Struise Brouwers. Till en början så var jag inte så väldigt imponerad av Struise, men det är ett bryggeri som har växt rejält på mig och gör det ytterligare varje gång jag provar en ny öl av dom. Inte minst när jag och Balder spenderade en hel del tid vid deras vagn på CBC där hade dom några riktiga kanoner med sig som bland annat Dirty Horse, Pannepot Wild, XXX Rye Tripel, Black Damnation IV Messy och Rio Reserva 2008 som var några av höjdpunkterna för mig vid den festivalen. Så nu, av naturliga skäl, håller jag istället Struise väldigt högt och tycker att dom är ett av de mest spännande europeiska bryggerierna med en jävla massa häftig och riktigt experimentell öl som jag mer än gärna utforskar mer och mer. Därför känns det ju helt fantastiskt att dom även kommer till SBWF och kommer att vara där med sin makalösa ölvagn, och där

Cigar City Cucumber Saison

Bild
Ni som följer oss på facebooksidan såg redan i lördags att vi satt och hällde i oss en del häftiga öl under eftermiddagen. Som utlovat så kommer det också att publiceras några recensioner av några av dessa öl, exakt vilka öl får ni se efter hand men vi börjar med den som var en av de häftigaste ölen vi drack. Rätt så långt ifrån det godaste, men absolut ett av de häftigaste. På flaskan står det; " The humble gherkin. Usually we encounter this unassuming green fruit pickled or sliced and flung atop a salad. But the cucumber has so much more to offer us. It is a remarkably refreshing gourd with the power to cool a dry tongue and when just two sliced wheels are placed atop the eyes of a lounging lass in a stock photo ad for a spa the mythical cucumber has the magical ability to justify obscene spa service fees. Truly an amazing botanical gift to the world. We chose to employ the cucumber in a low gravity Saison to create a refreshing seasonal ale redolent with notes

Höstschema

Sommaren börjar lida mot sitt slut och snart tar hösten vid. Eller? Det är ändå bara första halvan av Augusti nu och här nere i Skåne brukar sommarvärmen hålla i sig iallafall September ut.. Så man kan väl nästan säga att vi är i mitten av sommaren någonstans, iallafall om man följer vädret och inte kalendern. Det känns lite som att årstiderna har förskjutits. När man var liten så var det varmt i April och kallt i September, men det är tvärtom nu. Eller är det jag som minns fel? Aja, nu ska vi inte prata om vädret. I det här inlägget tänkte jag mest dela med mig lite av vad som händer för oss nu i höst så ni vet vad ni kommer att få läsa om, bland annat. Till att börja med så är det snart någon sorts galen kräftskiva i Vellinge som pappa Balder ska hålla i med folk från alla möjliga konstellationer. Vilka det är som kommer lär ni få veta i efterhand, men jag tror att det kommer bli en maxad tillställning med en hel del grym öl och förhoppningsvis trevlig läsning för er i efterhand.

Gripens lördag himmave!

Bild
Min helg framstår ju nästan lite tråkig efter att ha läst Kristophers rapport, men det är jävligt skönt med en lugn helg också ibland! En lugn och skön helg med varierande väder, och varierande öl! Jag har även hunnit med SKA's Decadent och jag måste säga det att om inte Kristopher redan övert alat er att prova så är den helt fantastiskt bra med sin härliga malttyngd med komplex och underbar sötma och ovanligt fyllig och trevlig kropp för stilen... Namnet till trots är den nog nästan mer något för er som favoriserar barley wine snarare än IPA-älskaren, men alla som uppskattar ett bra öl lär t yck a om den! Nåja, nu tänkte jag ju berätta lite om helgen! Det hela började varmt och skönt ute på balkongen med Goose island Sofie. Sofie är en saison på 6,5% som är jäst med vildjäst och lagrad på vinfat med apelsinskal. Den finns i beställningssortimentet på Systembolaget, men leve reras bara inom Stockholm. Vi Skåningar och ni andra norrlänningar ute på slätten får hoppas på att hitta en

En lördag i Göteborg

Bild
I helgen var det dags för äventyr igen. Dels för att fira min och tjejens förlovning (grattis till oss!) som skedde för knappt två veckor sedan, och dels för att det var ett tag sen som vi gjorde något, bara vi två. Så vi bestämde oss för att ta bilen till Göteborg över lördagen, sova på hotell, dricka lite öl och sen bege oss hemåt igen på söndagen. Sagt och gjort, lördag förmiddag packade vi våra väskor och satte iväg norrut. Lagom till 14-tiden landade vi i Göteborg, parkerade på Nordstan och traskade bort till hotellet. Tjejens svägerska (haha, låter tantigare än vad det är!) hade bokat ett rum till oss på Palace och till vår stora förvåning (och lycka) så hade hon även redan betalt det som förlovningspresent till oss. Tusen tack för det! Incheckade och klara så bestämde vi oss för att dela en lite extra fin öl innan vi begav oss ut på stan. Med oss hemifrån hade vi i kylväskan ihop med ett gäng kylklampar en flaska Rodenbach Caractére Rogue som är en Rodenbach-specialare gjord

SKA Brewing Decadent DIPA

Bild
Jag kände att det var väldigt längesen jag gjorde en helt vanlig ölrecension, och ännu längre sen det var en ölrecension från en öl köpt på Systembolaget. Det har helt enkelt funnits annat att skriva om, och så är det relativt sällan jag dricker en öl ensam i lugn och ro nuförtiden som jag kan sitta och analysera, och som dessutom är värd att analyseras. Därför kändes det ju väldigt passande att göra det nu när det idag kom en av mina favorit DIPAs till T5-butikerna! Jag svängde inom Systembolaget på Väla i Helsingborg på min väg hem från jobbet, plockade upp två flaskor av SKA Decadent och slängde in en i kylen direkt när jag kom hem. Nu sitter jag här hemma i kvällssolen med lite fin ska i bakgrunden och öppnar den något kylda rackaren. På den eminenta hemsidan (leta upp The Toasters Don't let the bastards grind you down i spellistan och kör den när ni läser vidare, riktigt fet låt) kan vi läsa; " It's a celebration. Imagine celebrating some huge, momentous occasi