fredag 23 december 2011

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel

Då var det dags för en öl igen. Denna gången blir det en öl från Mikkeller som många av er säkert har hört talas om kanske redan druckit dessutom. Jag har iallafall druckit den flera gånger tidigare och tycker den är lika fantastisk varje gång. Har även provat Islay Edition som var hur häftig som helst, och så har jag en Highland Edition ståendes i skafferiet.

ratebeer skriver man;
"Brewed by Mikkeller at Nøgne Ø, Norway. This imperial Oatmeal stout is brewed with one of the world’s most expensive coffees, made from droppings of weasel-like civetcats. The fussy Southeast Asian animals only eat the best and ripest coffee berries.Enzymes in their digestive system help to break down the bean. Workers collect the bean-containing droppings for Civet or Weasel Coffee. The exceedingly rare Civet Coffee has a strong taste and an even stronger aroma."

Det är alltså en imperial stout på 10,9%, bryggd på vete hos Nögne Ö och uppföljare till Mikkeller Beer Geek Breakfast. Den största skillnaden mellan de två är att här har man tillsatt en av världens dyraste kaffesorter, den vietnamesiska Cà Phê Chòn, som är kaffebönor som har passerat tarmsystemet på ett indiskt mårddjur kallat luwak.

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel!


Kolsvart tjockflytande motorolja med en galet krämig julmustfärgad skumkrona som stannar ett bra tag.

Doften är riktigt grov. Jag känner den från glaset på bordet när det är 30-40 cm från mitt huvud. Hårt, hårt rostat kaffe och kakaobönor men ändå fruktig! Härligt spritig är den också.

Perfekt krämig munkänsla med en exakt rätt mängd kolsyra för en sån här öl. Även här hårt rostat kaffe och väldigt mörk kakao, riktigt bittert och fint. Alkoholen värmer en bra stund i halsen och efterbeskan hänger kvar läääänge.. Det finns en viss fruktighet som jag inte kan sätta fingret på riktigt, men den passar klockrent där den är. En riktigt bra och grymt balanserad öl.

Betyg; 9/10

Inga kommentarer: