måndag 19 september 2016

The Pacific Northwest del 11 - Mycket mer öl och hemresa

Andra dagen i Portland och sista dagen på resan började vi med frukost på Bowery Bagels. Rökt lax med cream cheese på jalapeñobröd, helt perfekt. Varför är inte bagels större i Sverige än vad det är? Sjukt gott ju.


Efter frullen gick vi en runda i stan och sen bort mot den östra sidan av floden med ett stopp på Portland Saturday Market.

Precis som namnet avslöjar är det en marknad som bara är på lördagar, och här fanns precis vad som helst. Väldigt mycket hemgjort, eller handcrafted som amerikanarna vill kalla det. Bara man benämner vilket skit som helst som craft så säljer det. Marknaden är ganska stor och var precis som en svensk marknad fast med amerikanska prylar helt enkelt. Lite mat och öl fanns också, och väldigt mycket marijuanaprylar (lagligt i Oregon sedan två år tillbaka).Vi strosade runt här i en timmes tid ungefär innan vi tog oss över floden och först ett stopp på EVO, en jättestor skate- och surfbutik på SE Martin Luther King Jr Blvd. Massa snygga kläder och annat, även om det var ganska dyrt. Men men, efter det traskade vi ner till första bryggeriet för dagen, Hair of the Dog!

Trevlig bryggpub där man såg hela bryggeriet i bakgrunden. Stor bar och väldigt luftig lokal, liten uteservering utanför och gott om folk trots att man öppnade bara 30 minuter innan vi kom dit. Tjejen bakom baren var hjälpsam och trevlig trots att hon var ensam där.


Några av deras standardöl intogs, Little Dog, Ruth och Fred bland annat. Ville ha ett glas Blue Dot som är så attans god men den var slut för tillfället tyvärr. 

Det började kurra i magarna och det fanns mat att köpa på plats men inget vi var sugna på för tillfället så vi gick ett halvt kvarter till Boke Bowl och käkade lite ramen och dumplings istället. Helt okej mat, inget speciellt men funkade som bukfylla. 

Vi bestämde oss för att börja gå upp mot Cascade som ligger en 10 minuters promenad därifrån.


Förhållandevis liten bryggpub men med stor uteservering. Väldigt informativ personal som berättade om varje öl man köpte (gick bara att köpa två samples åt gången per person, oklart varför?) men det kändes lite stressat med all information. Det är så klart bra att dom berättar vad man dricker, men när personalen är märkbart stressad blir det bara obekvämt.

Ölen är över lag okej på Cascade, men dom är gravt överskattade i Sverige tycker jag. Dom blev ju väldigt populära för ett par år sedan när deras öl var ganska svåra att komma över och man fick byta sig till grejerna i stort sett, och då det inte fanns så mycket annan amerikansk suröl på marknaden var det ju skithäftigt.. Men idag vete tusan om dom håller måttet på riktigt. 

Deras största problem tycker jag är att all öl är så attans stark. Det var runt ett 20-tal fat på bryggpuben och jag tror att jag såg två eller tre som var under 7% ABV, max. Många låg på mer än 10% vilket gjorde dom väldigt spritiga och i kombination med den fräna vinägersyran många amerikanska surölsbryggerier tampas med blir det ingen trevlig upplevelse. 

Så mitt omdöme får väl bli ett tveksamt "nja". Några öl var okej men resten var inte speciellt bra, finns betydligt bättre bryggerier i Portland att lägga sin tid på.

När vi skulle gå vidare fick vi av en ur personalen tipset om Commons Brewery som ligger bara ett par kvarter därifrån. Det fanns med på min lista av bryggerier att besöka och jag hade sedan tidigare läst att det ska vara bra men jäklar, vilka öl!
Först och främst var bryggpuben i sig väldigt trevlig. Stor lokal med bryggeriet och fatlagring bakom baren, väldigt clean och fräsch serveringsdel med ett mycket snyggt, gammaldags industriellt stuk med tegel i baren. Jag är en riktig sucker för tegel. Högt till tak då det verkar vara en gammal lagerbyggnad, riktigt jäkla snyggt helt enkelt. Mycket trevlig personal dessutom.

Ölen var som sagt väldigt bra också. Vi provade väl knappt hälften av de som fanns tillgängliga ungefär och samtliga höll mycket hög klass, framförallt saisons och humledrivna öl. Bland annat drack vi två av resans absoluta toppöl här. En precis lagom torrhumlad kellerbier med perfekt balans mellan det lite dammiga som en kellerbier ska ha och den fruktiga humlen, och en saison med ananas som var helt sanslöst god. Konstigt nog smakade den Piggelin, men herregud vilken öl. En sån öl man kan dricka om och om och om igen utan att tröttna. 

Vi satt kvar ganska länge och efter en tid började det fyllas rätt ordentligt med folk så vi gick vidare. Det blev lite planlös vandring en bit norrut tills vi gick rakt in i ett block party som ett skivbolag anordnat. Hela kvarteret av avspärrat och från området hördes rejält brölande från banden som lirade. Vi blev jäkligt sugna på att dra in och hänga men valde att vänta lite och sätta oss på Burnside Brewing Co som låg precis på andra sidan festen, och på uteserveringen hörde man banden klart och tydligt ändå så det blev precis lagom för oss.


Burnside var helt okej, både puben och ölen. Bäst var deras Burnsida IPA tyckte jag, fullproppad med amerikansk humle men lite väl maltig för min smak. Men ja, över lag var det helt okej.

Vi stannade inte jättelänge utan valde att gå vidare till Base Camp Brewing istället. På vägen dit gick vi förbi flera tältläger för hemlösa, det finns verkligen sjukt mycket hemlösa i Portland. Dom håller sig för sig själv så det stör ju inte direkt men det är svårt att undvika att tänka på hur befolkningen mår i detta landet ibland.

Nåja, några kvarter till sen anlände vi till Base Camp. Stor lokal med högt till tak även här och en massa fat att välja mellan. Väldigt mycket folk men lokalen var som sagt rymlig och svalde en hel del människor, plus uteserveringen som kunde hålla en del folk där med. Dom var bra bemannade bakom baren så trots att det var mycket öldrickare här tog det inte lång tid innan man fick service.Vi tog in ett par olika öl och slog oss ner i ett hörn. Genomgående bra öl, roligast var deras S'mores stout där man satte fast en marshmallow i glaset likt en citronskiva och brände av. Ölen var lite väl rostad för att det skulle funka klockrent med den söta marshmallown, men kul idé och ölen var i övrigt väldigt god. 

Efter Base Camp bestämde vi oss för att ta oss ner till stan igen för en välbehövlig halvtidsvila på hotellet. Vi gick inom en random jourbutik och köpte med ett par öl att mumsa på, jag fick med mig en riktigt färsk burk IPA från Gigantic Brewing bland annat. Smarrigt minst sagt.

Efter att ha samlat krafterna lite grann begav vi oss åter ut på stan, först riktigt god pizza och öl på Sizzle Pie och sedan till Dante's där vi kollade på Poison Idea och hinkade PBR resten av kvällen. Mycket bra avslutning på en mycket bra resa med andra ord.


Vi kom i säng lite senare än vad vi tänkt så vi fick nog inte önskad mängd sömn, men det gjorde inte så mycket för hela söndagen vigdes åt hemresan ändå (bland annat 8 timmar i Amsterdam där den största delen av tiden spenderades på Beer Temple så klart).

Något jag även vill nämna är hur mycket öl det finns på Portlands flygplats. Oregon tar stor stolthet i sin ölkultur vilket är helt fantastiskt och verkligen återspeglas på flygplatsen. Flera butiker sålde öl från staten, och det var inte ett par bryggerier bara utan säkert 10-15 stycken fanns representerade. Riktigt häftigt.

Nåväl, slut på reserapporteringen för denna gången. Hoppas det smakat!

2 kommentarer:

Gyllenbock sa...

En rätt hygglig runda med Hair of The Dog, Cascade och The Commons. När vi var på Cascade var vi ensamma gäster den första timman eller så. (detta var en regnig onsdag under den inte alltför upphetsande vintern i Portland). Service var väldigt bra. Ölmässigt var det både och. The Commons hade den schysstaste lokalen och ölen de var inte dumma de heller. På Hair of The Dog var det också väldigt stillsamt, Blue Dot fanns under vårt besök, den slank ner vill jag lova. :)

Nästa gång jag besöker Portland får det gärna vara under våren/sommaren. Det är verkligen en galen stad med ett utbud av öl som slår det mesta.

Tack för rapporteringen, har varit kul läsning.

Kristopher sa...

Ja det var ingen dum rund alls! Skönt när allt är inom gångavstånd till varann. Service var bra det håller jag med om, nästan lite för bra :) Kan tänka mig att Blue Dot inte var dum alls! Själv blev jag helt förälskad i The Commons.

Ja det får bli en vända dit i framtiden någon gång till känner jag.

Kul att du gillade! :)