Snabbweekend i Hamburg

Som jag skrev förra året när jag och frugan körde ner till Hamburg så är det ett ypperligt resmål, framförallt för oss som bor i södra Sverige. Ganska exakt fem timmar tar det från vår dörr till hotellet i Hamburg om allt klaffar med båtar och trafik, vilket det kanske inte alltid gör, men ändå. 

Så i fredags efter jobbet körde vi ner på eftermiddagen och var i stan vid 20.00 ungefär. Vi skulle bara checka in på hotellet och hitta en parkering, sen skulle allt vara frid och fröjd. Incheckning utan problem, men sen.. Parkering altså. I vissa delar av Hamburg finns det säkerligen gott om parkeringar, men i Sternschanze där vi bodde, precis norr om St. Pauli, där var det INTE gott om parkeringar. 

För det första så är det sjukt trångt, vilket kanske funkar eftersom varenda person som bor där kör Smart-bil eller liknande, och för det andra så parkerar dom verkligen HUR SOM HELST. Det är svårt att förklara om man inte varit där så jag visar med några bilder istället.





  
Nåväl, efter två timmars letande (!) hittade vi iallafall en parkering i samma kvarter som hotellet låg, dumpade väskorna och drog ner en snabb sväng till Altes Mädchen Braugasthaus för mat och ett par öl. Det blev ett kort stopp då jag varit uppe sedan 03.00 på morgonen så vi kom i säng tidigt. 

Dagen därpå begav vi oss ner mot stan för lite shopping och annat. Efter lite snabbt googlande hittade vi Miller Café som är ett av dom högst rateade caféerna för frukost och brunch på TripAdvisor. Ett väldigt enkelt café med jäkligt trevlig personal, god mat och schysst stämning. Liksom större delen av St. Pauli-området så är det ganska vänstervridet med mycket klistermärken och klotter med antifascistiska och antihomofobiska budskap, och förstås FC St. Pauli överallt. 


En skön frukost blev det iallafall, mätta och belåtna traskade vi genom regnet ner till stan. Vi stannade till en snabb sväng på Joh.Albrecht och tog en öl innan vi gick vidare, inget speciellt men ändå rätt trevligt ställe.

Spolning med foten, rätt klyfigt faktiskt

Vi gick runt i stan ett par timmar och shoppade och mös, innan vi kände att det var dags att käka något, handla ett par öl och ta paus på hotellrummet en stund. På väg mot ölbutiken jag siktat in mig på hamnade vi på ett sushiställe som fick bli vår sena lunch innan vi strosade tillbaka upp till Sternschanze och Craft Beer Store.

Craft Beer Store är en nyöppnad butik som ligger på samma gård som Altes Mädchen. Butiken öppnades under 2013 och har fått ett gott rykte om sig att vara stor på inte bara tysk öl, utan även importerad. Runt 300 sorters öl utger dom sig för att ha, vilket mycket väl verkar stämma. 





Lokalen är riktigt jäkla fräsch och går i samma stuk som Altes Mädchen. Lite industriellt, mycket trä, enkelt och snyggt. Längst med väggarna står mängder av öl i hyllor och ute på golvet finns montrar med ännu mer öl, då oftast lite mer specialbrygder. Mestadels är det förstås tysk öl, men då inte bara klassiska pilsners och veteöl, utan även den nya vågen av tyska hantverksbryggerier som levererar pale ale i olika former, IPA, hopfenweizens och så vidare. 

Utöver all den tyska ölen finns också en del importerad. Jag såg Mikkeller, To Öl, Rogue, Crooked Stave, Pretty Things, Firestone Walker, en hel del brittiska bryggerier och lite belgiskt.. En salig blandning med andra ord. Det är helt klart en av dom bästa uppställningarna av öl jag sett i Tyskland överhuvudtaget, framförallt dom tyska småbryggerierna var väldigt kul att hitta öl från. Häffner Bräu, BrauKunstKeller, Kehrwieder, Fritz och Riedenburger för att nämna några. Den moderna hantverksölen är verkligen på väg att slå igenom i Tyskland vilket är jäkligt kul, även om deras traditionella stilar fortfarande är det dom är bäst på över lag.


Några öl inhandlades och vi begav oss tillbaka till hotellet. Som en notis tänkte jag också säga att vi gick förbi Alsterhaus som är ett stort, fancy varuhus i stil med KaDeWe i Berlin. På toppvåningen finns en massa fina vin- och whiskybutiker och där finns en liten undangömd kyl från Braufactum med mestadels deras egen öl men också lite Brooklyn och Firestone Walker. Dock köpte jag ingenting därifrån, men kan vara bra att veta om man är i närheten. 

Nåväl, efter en välbehövlig paus på hotellrummet där några av dom inköpta ölen provades (och jag måste säga att dom höll betydligt högre kvalitet än vad jag väntat mig!), så var det dags för en runda på stan till. Vi gick ner en sväng på Reeperbahn, lite av ett måste när man ändå är i krokarna. 

Reeperbahn är ju mest strippklubbar och turistfällor, dyr och dålig öl och medelmåttig mat, men det har väl ändå sin charm. Jag tror vi såg ett tiotal svensexor / möhippor som sprang runt med sina uppdrag, det verkar onekligen vara ett populärt ställe för sånt. Vi gick lite där fram och tillbaka innan vi slog oss ned på en liten uteservering med varsin öl och mest satt och tittade på folk.


Den här mannen hade ingen bra dag

Vi satt väl där i en timmes tid innan vi begav oss tillbaka upp till Sternschanze och gatan Schulterblatt för att ta en öl på Galopper des Jahres som huserar i ett gammalt kulturhus. Bredvid detta kulturhuset finns även ett av Hamburgs många ockuperade hus där folk kommer och går lite som dom vill, jag har inte det på bild men ni kommer se vad jag menar om ni är där. Men åter till puben.

Det är stora lokaler med hälften pub och hälften café, ingen aning om det är samma företag. Längre in i byggnaden finns biljardbord och en bar till, jag har ingen aning om det är samma heller. Lokalen är mörk men med ganska lagom volym på musiken. Tjejen bakom baren var riktigt trevlig och dessutom duktig på engelska, något som var avsevärt vanligare här än i exempelvis Berlin.. Att dom är duktiga på engelska alltså, trevliga är dom i båda städerna.




Lite tysk hantverksbrygd, ett par öl från Brewdog och lite annat smått, jag tror det var sex fatkranar och nio flaskor ungefär, samtliga hantverksöl. Det må vara ett litet utbud, en det kändes ändå rätt genomtänkt och dessutom fanns där flera stycken jag inte provat tidigare vilket alltid är kul förstås. 

Här satt vi en stund och snackade och drack öl, riktigt trevlig stämning. Klockan tickade på och magarna började kurra, vi gick därifrån och hittade ett riktigt billigt burgarställe med fenomenala hamburgare. Tyvärr har jag ingen bild på det och jag har ingen aning om vad det hette, men det ligger i källaren på tvärgatan till höger på motsatt sida av Galopper des Jahres.. Mer än så kan jag inte ge er, men det rekommenderas om ni är där, haha. 

Helt plötsligt var klockan ganska sent på kvällen och vi började båda känna oss rätt så slitna så vi gick upp till hotellet och slocknade istället. Dagen därpå hände inte mycket mer än att vi käkade frukost på samma ställe som gårdagen, Miller Café, sen begav vi oss hemåt.



Något du inte får missa när du är i Hamburg är deras hamn. Den är vansinnigt stor, en av dom största knutpunkterna i Europa. Det regnade ganska friskt när vi körde ner där så vi hoppade aldrig ur bilen. Dock körde vi runt och tittade så mycket vi kunde, och även ner en sväng på den ganska nya stadsdelen HafenCity där gammalt verkligen möter nytt. Först är det en massa gamla magasin som brukade husera té och kaffe där man nu har byggt kontor och lägenheter, och bredvid dom ligger dom alldeles nybyggda, moderna lägenheterna. Rätt så coolt område med andra ord.

Men klockan tickade på och vi kände att det var dags att köra hem. På vägen hem hann vi även med ett litet stopp på Mikkeller & Friends, det är ju dumt att bara köra förbi när man ändå är på den sidan bron.. Men M&F har jag skrivit så många gånger om så det behöver jag inte göra  nu.

Allt som allt en riktigt bra weekend. Jag har sagt det förut och jag säger det igen - Hamburg är en riktigt grym stad. Nu när ställen som Altes Mädchen och Craft Beer Store börjar ta lite plats också så finns det än mer hantverksöl, samtidigt som det finns mängder av andra ställen som serverar den klassiska tyska ölen. Stämningen i St. Pauli och Sternschanze kan närmast jämföras med Friedrichshein eller Kreuzberg i Berlin om ni varit där.. Riktigt skön stämning med andra ord. Att både mat och dryck dessutom är ganska mycket billigare än i Sverige gör ju inte saken jobbigare. Åk till Hamburg!


En sjöman som dricker öl vid en lekplats, undrar om den hade fått finnas i Sverige?

Kommentarer

Gyllenbock sa…
Gillar också Hamburg, en perfekt stad för en weekendresa. Om du åker tillbaka kan jag rekommendera en hamnrundtur med båt, då kommer man verkligen nära de stora fartygen.

Måste även tacka för denna glasklara lägesbeskrivning:

"vi gick därifrån och hittade ett riktigt billigt burgarställe med fenomenala hamburgare. Tyvärr har jag ingen bild på det och jag har ingen aning om vad det hette, men det ligger i källaren på tvärgatan till höger på motsatt sida av Galopper des Jahres.. Mer än så kan jag inte ge er, men det rekommenderas om ni är där, haha."

:)

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

Inlagd chili

Burgare, metal, hemfärd