onsdag 2 april 2014

Brekeriet Blondette

I Sverige finns det väldigt få bra suröl. Visst, jag har provat en del sura öl från svenska bryggerier, men det är oftast inte ett medvetet drag från bryggeriet utan snarare en icke önskad infektion. Och infektioner, det vill väl ingen ha? Jo, vissa vill ju det. Brekeriet är ett bryggeri som vill det. 

Dock gäller det ju inte infektioner som gör ölen sämre på något sätt, utan kontrollerade infektioner med vildjästen brettanomyces som ihop med andra jästsorter ger en stallig, lite dammig och väldigt lantig känsla. Det dom driftiga bröderna sedan gjort är att lägga ölen på ekfat och slängt ner i källaren på bryggeriet där den fått jäsa med "bretten" och mjölksyrebakterier (som skapar syran, det är inte bretten som gör det som många tror).

Här efter har man tappat upp den på fat, döpt den till Blondette och tagit med den till både Linköping Beer Expo och Malmö Öl och Whisky Festival, och gissningsvis följer den med både till En Öl och Whisky Mässa i Göteborg och kanske även Copenhagen Beer Celebration.


Ölen är gyllene halmgul med ett helvitt skum som lämnar snygga lacings på glaset.

Doften syrlig och fruktig med inslag av citron, halm, syrliga äpplen och omogna vindruvor. Redan här känner jag att detta är en av dom bästa ölen Brekeriet gjort. 

Även smaken är syrlig, men också rätt så torr. Fruktigheten kommer igen och framförallt gör även citronerna det, omogna äpplen, gröna druvor, stall och lite honungstoner. Eftersmaken är sur och lite bitter och håller sig kvar rätt så länge, och kolsyran är precis lagom kittlande. Som sagt, en av dom bästa Brekeriet gjort. Om du tycker att Cassis var bra så kommer du definitivt tycka om den här med.

Inga kommentarer: