Omnipollo Fatamorgana

I lördags var jag i Köpenhamn med min fru och svärföräldrarna på en stooooor loppis inne på Forum. Efter ett par timmar där inne bland gamla vinyler, uppstoppade djur, porslin, antika vapen, benknotor, utslitna kläder och smycken som sett sina bästa dagar kände vi att hungern började göra sig påmind. Vi körde ner i stan och käkade varsin fläskesteg, men vad sen? 

Jo, det vore väl dumt att åka till Köpenhamn utan att svänga inom Mikkeller & Friends tycker jag. Att man dessutom hade en Omnipollo tap takeover och möjlighet att köpa deras nya öl, Potlatch och Fatamorgana, gjorde inte det till något svårt val. Potlatch var tyvärr slut när vi anlände, men jag pratade med Blafa som just skulle gå av sitt skift och högg den absolut sista flaskan av Fatamorgana som vi entusiastiskt delade. 

Saxat från ratebeer;
"Omnipollo Fatamorgana (8%). Drawing inspiration from the fidelity of a saison - rustic, alluringly cloudy and crisp - this double IPA was brewed using oats and wheat. Dry-hopped twice and completely untouched post fermentation to preserve aroma and flavor."


Etiketten är flawless som vanligt från mästaren Karl Grandin. Ölen är rejält grumlig och gyllene orange till fägen, skummet är litet och vitt. Jävligt snygg öl, grumligheten och den färgen är en riktigt vacker kombination. Vi diskuterade utseendet på ölet med Henok en stund och vi var alla överens om att den definitivt ser mer inbjudande och smakrik ut grumlig än vad den hade gjort filtrerad. Bilden ovan är tyvärr bara på flaskan, men om/när ni öppnar en flaska själv så kommer ni att förstå vad jag menar.

Doften är riktigt fruktig med stora toner av ananas, grape, nyklippt gräs och lite tall. Jästen gör ölen ganska funky och fungerar otroligt bra ihop med humlen. Rustik och krispig, indeed. 

Smaken följer doften. Det som är riktigt spännande med den här ölen är att först kommer all den tropiska frukten i vågor av speciellt ananas och grapfrukt som är smakrik men ändå ganska snäll, sen kommer en rejäl smäll av humle i form utav tall och nyklippt gräs. Trots sina 8% är den lättdrucken med en medelstor kropp, exakt rätt mängd kolsyra för ölen. Kort sagt en riktigt jävla bra öl.

Tog för övrigt även ett glas av den bourbonlagrade varianten av Hypnopompa, och herregud.. Uttrycket "att gå från klarhet till klarhet" har sällan varit mer passande i ölvärlden än för Omnipollo. Hatten av!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pörkölt med nokedli

Inlagd chili

Burgare, metal, hemfärd