Inlägg

Visar inlägg från juli, 2013

Bourbon: Johnny Drum Private Stock 15 y o

Bild
För några veckor sedan lade jag en beställning på Master of Malt , en brittisk webshop med ett helt fantastiskt sortiment som levererar till Sverige. Allt från bourbon och rågwhiskey till skotsk single malt till gin, rom, absinthe, tequila och gud vet allt som finns att tillgå. Frakten är inte särskilt dyr (två flaskor kostade mig runt 200:-, helt okej!) och leveranstid på 4-5 dagar. Jag kommer med andra ord att handla här igen. Min beställning den gången bestod av en flaska Noah's Mill Bourbon och en flaska Johnny Drum Private Stock 15 y o, och det är den senare jag recenserar i detta inlägget. Johnny Drum Private Stock 15 är en bourbon på 50,5% ABV, eller 101 proof som jänkarna definerar det, lagrad och buteljerad på Kentucky Bourbon Distillers (förkortat KBD) från Bardstown, Kentucky. KBD hette från Willet Distilling Company när det startades 1935 och kallas det fortfarande än idag. Dom bytte namn 1984 när företaget köptes upp av Even G. Kulsveen från Norge, gift med dottern t

Saft på röda vinbär

Bild
Idag är det min älskade fru som gästar här på Kornmalt, spännande! Ett recept som inte alls handlar om öl, men likväl något jäkligt gott att avnjuta på sommaren. Rödvinbärssaft! Enjoy! Jag har den senaste veckan passat min brors katt, och varje gång jag var där spanade jag in deras bärbuskar och provsmakade några av de supermogna hallonen. Häromdagen var vi bjudna över på middag och naturligtvis var jag på bären igen. " Ta med några hem " blev till en länsning av buskarna och resulterade i två liter röda vinbär. Vi pratade lite om vad man gör med två liter röda vinbär, och förslag från vänner innefattade såväl sylt, gele och chutney som kir och vin. Jag kände lite att röda vinbär är ett wildcard smakmässigt och eftersom Kristopher menade att det är för surt för sylt till våfflor, så fick det istället bli saft. Vi är inga saftdrickare, och jag har aldrig gjort saft innan, men samtidigt är det ju en grej man måste kunna som vuxen, vilket vi ju är nu, gifta och allt. S

Brekeriet på framfart

Bild
Skåne bubblar. Är det inte Malmö Brygghus så är det bröderna Ek som har nya saker på gång hela tiden. Och är det inte nya öl så är det events, och det är väl precis vad vi behöver i Sverige! Mer bra svensk (skånsk!) öl och mer tillfällen att träffa bryggare, andra ölentusiaster och dra med icke-invigda vänner till som även dom kan få bli trollbundna. Just nu har Brekeriet två events på gång, först Meet the Brewers/en mindre tap takeover på Mikkeller & Friends den 31/7. Sex fat kommer att kopplas på med Brekarnas öl och bröderna kommer finnas på plats för mingel och "shit chat", som dom själv beskriver det.  Om du inte har chans att vara i Köpenhamn den här dagen så kommer det en chans till bara några dagar senare. Då kommer bröderna nämligen att anordna sin första " Brekeriet Bar ". I samma byggnad som dom har sitt bryggeri ligger även ett hotell, och det är i restaurangen där som Brekeriet kommer servera sina egna öl och sina importöl under hela lördagen de

Hoppin Frog Gangster Frog

Bild
Det var längesen jag köpte något av Hoppin Frog. Det är ett bryggeri som liksom har hamnat lite i skymundan för allt annat som kommer hit, iallafall för min de l. Jag vet att dom gör stabil öl, men ändå har det varit annat som varit mer intressant av någon anledning och eftersom jag tyvärr inte bajsar pengar så har jag fått välja bort vissa till förmån för andra. Men det är väl sånt som händer antar jag, det är fler bryggerier som har hamnat i det facket och med allra största säkerhet kommer det hända med ytterligare fler. Men nu när jag var inom en snabbis på Mikkeller & Friends i helgen så gick jag där och plockade på mig lite Mikkeller och Kernel i lugn och ro, tills jag såg lite nya öl från just Hoppin Frog. Dom flesta hade jag redan provat men där var en flaska som såg helt sprillans ny ut. I skrivande stund har den 40 ratings på ratebeer.com vilket väl får ses som en ganska ny öl. En IPA på 7,5% känns ju dessutom som ett klockrent val när den svenska högsommaren befinner

Mjödmåndag: Mjödhamnen Blomma och Blad

Bild
I skrivande stund har Mjödhamnen släppt inte mindre än 38 mjöd. Större delen av dessa 38 är torra och halvtorra, vissa mousserande och andra inte.. Jag har än så länge provat en handfull av deras mjöd och har varit mer än nöjd varje gång. Udda, men fängslande smaker kan man väl kort beskriva det som. Dock så har alla jag testat hittills varit just torra och halvtorra, jag har ännu inte provat något av Mjödhamnens få söta mjöd.. Tills idag! Samtidigt som jag mailade med Mjödhamnen om söta mjöd och fick tipset om att beställa Mazurskie Grunwaldzki fick jag även tipset om Blomma och Blad från deras egen portfolio. Saxat från hemsidan ;  " Kombinationen ljus bladhonung och blomblad från lavendel i ett sött mjöd är minst sagt förförisk. Honungen består främst av bladhonung av okänt ursprung, nektarinnehållet är främst från raps och klöverväxter. Lavendeln kommer från Marocko dit biodlaren Mats Larsson reste för att besöka sina släktingar, strax innan han besöktes av Expeditio

Malmö Brygghus Holy Herbert

Bild
Igår släppte Malmö Brygghus sin senaste öl på bryggpuben på Bergsgatan, och eftersom jag och pappa Balder sedan tidigare hade bestämt oss för en liten after work idag så var det inget svårt beslut att det skulle bli just på Malmö Brygghus.  Efter några mindre succéer skapade av Malmö Brygghus bryggmästare Thomas Fransson så som Hop Man DIPA, den nya Cacao portern och alla ölälskande skåningars nya favorit-vete-IPA Canned Wheat, så var förväntningarna minst sagt uppskruvade. Den nya ölen i fråga är en belgisk tripel på 9,3% med 30% vetemalt där man tillsatt thaibasilika för extra krydda. Redan är låter det ljuvligt i mina öron. Sagt och gjort, vi slog oss ned i skuggan på uteserveringen utanför den gamla tegelbyggnaden med vars ett glas öl och insöp sommaren. Balder körde på Haight/Ashbury Kölsch-ish som kanske inte var något revolutionerande, men ändå en mycket trevlig törstsläckare som jag också tror är en väldigt bra "övergångsöl".. En öl du kan bjuda dina ännu-icke-han

En lite försenad mjödmåndag: Kuhnhenn Megaglin Mead

Bild
En regnig julilördag tog min kära vän Kristopher sig med fru till Köpenhamn vilket till min stora glädje resulterat i denna Mjödmåndag, skrivet av mig: Blafa. Denna vecka kommer mjödet i fråga från amerikanska Kuhnhenn, ett bryggeri, tillika mjöderi som Manker tidigare behandlat på just denna blogg . Kuhnhenn, detta lilla bryggeri från Michigan kan inte anklagas för att ligga på latsidan. Med nästan 400 unika öl och mjöd under bältet är variationsrikedomen stor, något just detta mjöd visar på. Tyvärr har vi inte sett något från dem i vårt avlånga land ännu men säkra källor kan bekräfta att en allt större del av deras fatöl snart finns att avnjuta på pubar i Köpenhamn. Megaglin Mead är iallafall namnet på dagens mjöd och i beskrivningen till denna brygd sägs över ett dussin kryddor bidra till en mångfacetterad profil. Mjödet är tappat på en 375ml flaska och vi kan gissa på en rätt limiterad utgåva då omdömen och betyg lyser med sin frånvaro på nätet, flaskan inhandlade

Moonshine: Shine On Georgia Moon Corn Whiskey

Bild
Första gången jag var på Juuls Vinhus i Köpenhamn så var det en flaska, eller burk är det ju egentligen, som fångade mitt intresse direkt. En stor burk med genomskinligt innehåll, etikett som ska se lite hemgjord ut med texten "Shine on", och så stod den bland den amerikanska spriten. Jag var inte helt klar med vad det var för något mer än att det var en jävligt kul butelj, så jag hoppade den gången. Dock var jag där igen förra helgen och var då lite mer påläst om denna spritdryck. Corn whiskey, white dog, white lightning eller helt enkelt moonshine.. Den här burken ska iallafall ge intrycket av att det är moonshine, eller hembränt som vi säger i Sverige. I vissa delar av USA finns en lång hembrännartradition sedan förbudstiden då det inte fick säljas någon sprit överhvudtaget.. Så man fick bränna själv helt enkelt, och då brände man ofta sin sprit på majs.  För att det idag ska få kallas corn whiskey eller corn liquor måste det vara minst 80% majs i mäskningen och dom ka

Picklad rödlök!

Bild
Det här receptet är busenkelt och svängs ihop på en kvart. Direkt taget från Food Junkies , den enda skillnaden var att jag varvade löken med rosépeppar. Perfekt tillbehör till burgare, pulled pork eller grillat, exempelvis. Riktigt gott blev det, tack för det pågar! Blanda en deciliter ättika (12%), två deciliter socker, tre deciliter vatten och en tesked salt i en kastrull och låt koka upp . Samtidigt skivar du tre röda lökar tunt och lägger i din desinficerade glasburk. Varva gärna med rosépeppar . Låt lagen svalna lite grann och häll den sedan över löken. Ett dygn i kylen sen är det klart!