Inlägg

Visar inlägg från januari, 2013

Vit januari - snart klar!

Bild
Jag kan börja med att be lite om ursäkt för inaktiviteten här, men jag är av åsikten att om man inte har något vettigt att säga så är det bättre att hålla truten. Och det är det jag har gjort. Förutom på facebooksidan , där babblas det om allt om ingenting i vanligt ordning. Men på onsdag är det klart! Jag vet, det är två dagar kvar på månaden då, men jag är ledig från onsdag och framåt den här veckan så jag tjuvstartar lite och väljer att se det som avslutat. Det blir 30 dagar vilket var mer än vad jag trodde att jag skulle palla med så det känns ändå jävligt bra!  Det är första gången i mitt liv som jag haft vit månad och jag måste säga att även om det varit ganska trist så har det funkat rätt bra.. Jag har passat på att jobba extra vilket är bra för februarilönen, då kommer dels en massa räkningar för bilen och så vidare, plus att Mikkeller Bar Nörrebro öppnar i mitten av mars, så det är ju fint! Jag vill tro att jag även sovit lite bättre över lag, även om jag sällan sover ri

Pörkölt med nokedli

Bild
Då min morfar och mormor är invandrade från Ungern för en herrans massa år sedan så är det inte helt konstigt att jag är uppvuxen med en fin blandning av svensk och ungersk mat. Liksom den svenska husmanskosten är den ungerska också väldigt rustik och rejäl, mat man kan stå sig på under hela dagen med mycket fett, proteiner och ofta mängder av paprika. Klassiker i vårt hem inkluderar tarhonya med schnitzel och gurka i grädde , köttfärs- och risfyllda paprikor i tomatsoppa och gryta på märgben och nokedli , bland annat. Och den här rätten är en gammal barndomsfavorit som man blir lika varm i själen av varje gång morsan gör den. Pörkölt är helt enkelt en ungersk köttgryta med en massa paprika, och nokedli är små hemgjorda degklimpar man kokar i saltat vatten, det påminner lite om väldigt små gnocchi kan man väl säga. Börja med att hacka en gul lök ganska grovt och stek den glansig på medelhög värme i lite olja. Krossa en vitlöksklyfta med näven och släng i där också. Under t

Mjöd!

Bild
Jag dragit igång ett projekt där jag om några veckor ska prova mig igenom en mängd olika mjöd. Några av dom finns att köpa här i Sverige via Mjödhamnen , dels deras egna mjöd och dels importerade där samtliga finns att beställa styckvis på Systembolaget. Resten av mjöden kommer vara mjöd som jag bytt till mig av amerikaner från mjöderier så som B. Nektar, Kuhnhenn och Redstone.  Mjöd kallas också för honungsvin då det tillverkas på samma sätt som vin fast man använder honung som får jäsa istället för vindruvor . Det finns, liksom för öl, en mängd olika genrer, eller kategoriseringar om man så vill, inom mjöd. Ett vanligt, traditionellt mjöd är enbart gjort på honung och vatten, men sen kan det smaksättas med olika kryddor, frukt, bär, malt och så vidare. Det är då dom olika indelningarna kommer in. Därför tänkte jag skriva ner lite begrepp och förklaringar i detta inlägget så att jag kan hänvisa hit när jag skriver om mjöden istället för att förklara varje gång vad som är vad. Torr

Vit januari - halvvägs

Bild
Nu har det gått i runda slängar två veckor sedan nyår och inte en droppe över 0,5% har intagits.. Men hur känns det då? Inte så farligt faktiskt, men jag är från och till jävligt sugen på öl. Dock värt att nämnas är det att det är smaken och den sociala biten jag saknar, och inte själva alkoholen i sig. Matlagningsölen till exempel, den är nästan svår att inte ta per ren automatik när man står vid spisen och håller på..  Framförallt om jag dessutom lagar mat som ska ha öl som ingrediens, då är det konstigt att inte själv ta en sipp. Eller när jag är ute och käkar, oavsett lunch eller middag, då brukar det naturligtvis bli en öl till d et.. Dom är trista att var utan.  Hämtade ut den här lådan igår.. Perfekt vardagsöl, 4,7%. Synd att jag inte kan knäcka dom riktigt än bara. Helgerna har blivit ganska torftiga förstås då varenda jävel man umgås med dricker en massa grym öl, dock har jag tagit tillfället i akt och hoppat in extra på jobbet istället, det tackar jag nog mig själv

Dansk fläskesteg

Bild
När man har en vit månad får man roa sig med andra saker än att dricka öl (tyvärr), och då ligger matlagningen väldigt nära till hands för mig. Dels för att jag tycker det är roligt, och dels för att man måste ju äta. Ni som följer bloggen lär vid detta laget veta att jag har en förkärlek för husmanskost, långkok och andra rejäla måltider och häromdagen var det dags för en av dom mest klassiska. Dansk fläskesteg är något vi alla ätit, framförallt om man kommer från södra Sverige. Mört kött, krispig svål, rödkål, potatis och en öl till det. Enkla smaker som kompletterar varann otroligt fint. Dessutom är inte dansk fläskesteg särskilt svårt att tillaga, även om det tar lite tid. Det första du gör är ta en helt vanlig fläskstek med en rejäl svål och skåra svålen med en vass kniv, ungefär en halv centimeters mellanrum. Skär ganska djupt, men inte så djupt att du skär i själva köttet. Härefter tar du rikligt med havssalt och gnuggar in i svålen, både ovanpå och så att det kommer orde

Mikkeller öppnar bar på Nørrebro

Det har ryktats om detta sedan en tid tillbaka nu och idag bekräftade Mikkeller ryktet på sin facebook. Det kommer under 2013, i mars närmare bestämt, att öppna en Mikkeller Bar på Nørrebro i Köpenhamn. Grymt kul, själv ska jag ta mig dit under öppningsdagen om jag kan. Mer information finns här och kommer så småningom ännu mer. Och enligt Beerticker är det dessutom fullt möjligt att vi kommer få se en del Three Floyds-grejer där som vanligt när det kommer till Mikkellers firanden av olika slag. Bara det gör det ju värt att åka över.

En titt tillbaka på 2012

Bild
2012 var ett bra år. Många bra öl intogs (flera fullpoängare faktiskt), en jävla massa pubar och grymma ställen besöktes, event betades av och mängder av nya vänskaper bildades. För att göra det hela så enkelt som möjligt så tar vi det månad för månad från början, jag varnar er redan nu att det blir mycket läsning; Året inleddes med en mini-weekend i Göteborg där vi bland annat drack den bästa ölen vi druckit dittills, ingen mindre än Nörrebro SEVEN Niepoort Barrel . En helt makalöst bra portvinslagrad imperial stout som gjorde oss mållösa. En av mina första tiopoängare överhuvudtaget faktiskt.  Vi ölade oss lugnt igenom resten av Januari med bland annat ett besök på just Nörrebro Bryghus , och i mitten av Februari gick Kornmalt & Humlekottar med på facebook och har i skrivande stund 306 likes. Facebooksidan är väldigt kul att hålla på med och det är också roligt att se hur många som verkar gilla det! Där är mycket mer aktivitet än vad det är här på bloggen och mycket mer dire

Malmö Brygghus Hamnmästaren - Ny biergarten i Malmö!

Bild
Igår gick Anders på Malmö Brygghus ut med att dom kommer att öppna en alldeles ny biergarten i Malmö. Den kommer att ligga på Bagers Plats, knappt ett stenkast från centralstationen och planen är att den ska öppnas i Maj. Från Hamnmästarens facebook ;  " Nu börjar resan mot att öppna Hamnmästaren - Malmö Brygghus Biergarten. Tanken är att öppna i maj månad med café, bbq och självklart öl. 30 kranar utomhus är målet. 10 st Malmö Brygghus, 10 st övriga nordiska microbryggerier och ytterligare 10 st internationella höjdare. 300 sittande utomhus i trädgården. följ med på resan här på facebook. " Fantastiskt kul tycker jag! Grymt bra läge där också, precis vid kanalen. Det kommer bli många, många sköna sommarkvällar där känner jag på mig. Grymt!  

Dunderölprovning - efterspel

Bild
Årets första inlägg! Härligt. Årets första öl kommer däremot att få vänta ytterligare en månad då jag har gett mig in på att ha en helt vit Januari.. Och som lite motivation har jag även gått in i ett vad med M2 om att den som misslyckas först ska göra en stor, fin, skånsk spiddekaga till den andra. Under förutsättningen att någon av oss misslyckas vill säga, har vi tur så klarar vi det båda två.. Fast spiddekaga är ju alltid gött så det finns väl inga direkta förlorare i detta vadet. Nåväl, det får tiden utvisa. Men det är inte enbart på gund av vadet som jag tänkte ha en vit månad, det har helt enkelt blivit ganska intensivt nu över hösten så jag känner att jag måste ha en liten paus. Fast ni behöver inte vara oroliga, det kommer vara aktivitet här ändå. Inga ölrecensioner kanske, men en massa annat dravel kommer det finnas.. Precis som vanligt!  På tal om intensivitet så har det som sagt varit en hel del öldrickande de senaste månaderna, som slutligen kulminerade i lördags i en