Inlägg

Visar inlägg från maj, 2011

Hjälp! Roadtrip till bland annat Bryssel och Bamberg

Snart börjar min semester. En roadtrip till Tyskland, Belgien och Nederländerna med Caroline är inplanerad. Första stoppet blir Berlin. Där tänkte vi bara stanna en natt då vi har varit där tidigare, men sen ska vi vidare till Bamberg och Nürnberg där vi stannar två - tre dagar. Efter det kör vi mot Bryssel och stannar troligtvis till i Luxemburg under en natt på vägen och i Bryssel stannar vi minst två nätter för att sen styra bilen mot först Rotterdam och sen Amsterdam i några dagar, sen upp över Danmark och hem igen. Hela resan är beräknad att ta ca 10-12 dagar, lite beroende på hur länge vi stannar på varje ställe.  Nu vill jag ha tips från er som varit på dessa ställena på allt man kan göra i ovanstående städer. Allt behöver självklart inte ha med öl att göra då Caroline inte dricker så mycket öl själv, det är mest jag som står för den delen. Hon tycker förstås ändå att det är intressant med nya ölsorter, bryggerivisningar och liknande, men också tips på allt från roliga stadsr

Ribban Summer Ale och annat på Malmö Brygghus och Bishops Arms

Bild
I fredags var det dags för ett besök på Malmö Brygghus för att prova deras nya Ribban Summer Ale som är ett samarbete mellan just Malmö Brygghus och Bishops Arms. Fortfarande mör efter torsdagens eskapader i grannlandet satte vi oss på tåget som bar oss in till Malmö.  Regnet hängde i luften och vi bestämde oss för att ta första ölen inomhus. Det blev så klart en Ribban. Vackert orange och grumlig med ett riktigt tjockt vitt skum. Mycket fruktig med citrus och humle. Synd att det regnade för den hade suttit som en smäck i solskenet. 7/10 Efter Ribban satte vi oss på uteserveringen och tog in vars en av månadens gästöl, Dieu du Ciel Péché Mortel!  En riktigt tung och tjockflytande imperial stout på 9,5%. Lakrits och rostat kaffe dominerar i både smak och lukt, men lite mörk choklad visar sig också. Väldigt len och väldigt tung. 8/10 Senare drog vi ner mot stan och satte oss ett tag på Bishops Arms på Gustav. Jag inledde med en Nynäshamns Ångbryggeri Indian Viken Pale Ale.

Lista på ölen jag fick med mig hem från Köpenhamn i torsdags

Bild
Som utlovat kommer här en liten lista på ölen jag fick med hem i torsdags efter Ölfestivalen i Köpenhamn . Från Ølbutikken kommer.. Three Floyds Rabbid Rabbit Saison, Amager Bryghus Galanthus Nivalis, The Lost Abbey Red Poppy Ale, Mikkeller Special Series Cherry Alive Amager/Mikkeller Kølle Barley Wine, Amager/Mikkeller Trækølle, De Molen Weer & Wind, De Molen Mooi & Machtig Cognac Barrel, Mikkeller George!, Mikkeller George! Barrel Aged Burboun Edition Sen lite från Khioskh också.. 3 x Hantverksbryggeriet Baronen Barley Wine och 3 x Hantverksbryggeriet Alkemisten Blåbärslambic Jag tycker att det är vansinne att jag ska behöva åka till ett annat land för att få tag på öl som bryggs i Sverige. Jag har försökt få tag på just Baronen och Alkemisten tidigare, men eftersom man bara kan beställa kolli om 20 flaskor på dessa så har det inte varit intressant. Men nu hittade jag iallafall dom i Köpenhamn vilket gjorde mig riktigt glad, men jag tycker att det är riktigt korkat

Torsdag på Köpenhamns Ölfestival 2011

Bild
Ojojoj.. Vilken dag! Vilken festival! Vilken stad! Det är inte mycket som slår en dag i Köpenhamn när solen står i zenit. Festivalen var fantastisk också, tillochmed min sambo som inte är särskilt ölintresserad var imponerad över hur mycket där var och hur fort tiden bara flög iväg! Riktigt bra. Direkt när vi steg av tåget på huvudbangården gick vi ner till Ølbutikken där jag handlade på mig ett gäng bira och låste in i ett säkerthetsskåp på huvudbangården. Lista på ölen kommer senare i nästa inlägg. Efter det traskade vi genom Köpenhamns mysiga smågator och det märktes att det var ölfestival på gång. Mycket folk som man direkt såg att de var på väg dit, häst och vagn från Jacobsenbryggeriet och sen fick jag syn på denna bilen.. Vidare gick vi ner till ett café och åt lunch. Pasta för tjejen och den sedvanliga rödspettan för mig. Där blev det även två öl. Nørrebro Bryghus Stuykman Witt och New York Lager från samma bryggeri. Dom satt helt perfekt till fisken kan jag säga. Efter det

Min lilla trädgård växer och frodas..

Bild
Tiden går och chilin och tomaterna växer förvånandsvärt fort tycker jag. Mina egenplanterade chiliplantor är fortfarande väldigt, väldigt små, men nu när dom är omplanterade till större kruka så tar dom väl snart fart tror jag! Efter blommor kommer chili Apachechilin börjar titta fram! Mina små skötebarn. Lite rött gömmer där sig i mitten.. Nu ska jag snart köra och jobba, sen jobbar inte förrän på söndag nästa gång.  Riktigt pepp på Köpenhamn imorgon.

Malmö Brygghus släpper sommar ale!

Bild
Imorgon, den 25/5, släpper Malmö Brygghus sin Ribban Summer Ale . Den kommer att finnas på Bishops Arms Gustav och Savoy och självklart på bryggeriet it self. Malmö Brygghus skriver; [...]Malmö Brygghus är stadens enda bryggeri och på The Bishops Arms finns ett enormt stort utbud av ölsorter. Med inspiration från dessa två ytterligheter, inleddes i våras ett unikt samarbete för att skapa malmöbornas första sommaröl – Ribban Summer Ale. Under våren har personalen på The Bishops Arms varit med vid bryggningen på Malmö Brygghus. Efter några veckors jäsning och lagring är nu ölen avsmakad, godkänd och klar för avnjutning på uteserveringarna. Ölen kopplas in på tappkranarna på Malmö Brygghus och levereras med mankraft till The Bishops Arms den 25 maj. Häng med på öla-lunken genom staden! Ribban Summer Ale är en överjäst öl med hög hinkabilitet. Med förhållandevis låg alkoholhalt släcker den törsten varma dagar – utan klydd. Serveras hela sommaren på Malmö Brygghus och The Bishops

Ett besök på Dahlberg i Helsingborg och öl #80 - Founders Double Trouble DIPA

Bild
I lördags var det som bekant firmafest. Jag hade mina misstankar om att det inte skulle serveras några humlebomber på bowlinghallen så vi stannade till på Dahlberg s uteservering innan vi gick till bowlingen. Tanken var att kolla när Brewdog / Three Floyds Bitch Please skulle kopplas in så att man kan smita dit så fort möjligheten ges.  Vi går in och börjar prata med sommelieren som också driver Skånes kändaste ölblogg, nämligen självaste Fredrik från Humle och Malt . Jag måste erkänna att man inte kan låta bli att känna sig ganska liten när man pratar med en man som provat över 7000 öl. Men det blev en mycket trevlig pratstund och så fort Bitch Please är inkopplad så blir det ännu ett besök på Dahlberg.  Det blev ju så klart en öl när vi satt där i kvällssolen också. En DIPA på 9,4% från amerikanska Founders Brewing Company. Ölen heter Double Trouble. Kristallklar och gyllene öl med vitt skum. Ser riktigt god ut! I doften finns citrus och stall. Som min gode vän och arbetskoll

#79 - Mikkeller / Revelation Cat Cream Ale

Bild
Båten gick bra och det var den roligaste hittills! Dock så bjöd dom inte på några upplevelser gällande ölen, fast det var väl rätt så väntat. Men ikväll är det firmafest! Därför tar jag en finöl nu på dagen, för det lär inte bli några ikväll heller har jag en känsla av. Så idag bjuds det på cream ale. Detta är min första cream ale så detta ska bli roligt! Dessutom så blev jag så besviken på Mikkeller sist så jag hoppas att detta väger upp för det. Ölet är nämligen ett samarbete mellan Mikkeller och Revelation Cat och ligger på 5%. Orange grumligt öl med mycket vitt skum! Ser lovande ut! Det första jag tänker på när jag luktar på den är aprikoskräm. Utöver det blommor och humle. Luktar ännu mer lovande! Smakar också aprikoskräm. Humle och citrus. Tvål. Kemikalier. Väldigt sträv och stickig med helt för mycket kolsyra. Inte alls god, tyvärr. Vilket antiklimax! Hoppas verkligen att nästa Mikkeller blir bättre. Kanske får köra på ett säkert kort nästa gång. Förslag? Betyg; 2/10

#77 - Sigtuna Summer IPA och #78 - Oppigårds Pale Summer Ale

Bild
Igår hade jag fullt upp hela dagen med att lämna in bilen på verkstad, handla mat och förbereda mig inför idag och imorgon då jag ska jobba med HepCat Store på Tattoobåten . Tredje året jag är med nu och det är en rätt så kul kryssning. Dock så tvivlar jag på att ölutbudet är något att ha. Jag har inte kollat så noga de föregående åren för att mitt ölintresse har inte varit så seriöst förrän rätt så nyligen, och så har jag ju varit där för att jobba. Därför belönade jag mig istället med lite goda sommaröl från Systembolagets sommarsortiment! Först ut är Sigtuna Summer IPA som jag glömde fotografera. Kort sagt en riktigt god öl! Rätt så röd, nästan brun med grape och citrus i doften. Smakar också grape, citrus, tall och blodapelsin. Rätt så mycket humle och riktigt fin beska! Mycket god!  Betyg; 8/10 Efter den kom en annan finfin sommaröl - Oppigårds Pale Summer Ale! Vackert bärnstensfärgad pale ale med vitt skum. Om man tittar noga så ser man Sigtunan i bakgrunden och nypot

København Ølfestival närmar sig!

Bild
Jag har tidigare skrivit om København Ølfestival som nu närmar sig med stormsteg. På torsdag, den 26 maj, går den 11e ölfestivalen i Köpenhamn av stapeln i år. Jag har inte varit där tidigare, men har hört mycket gott om den så det ska bli riktigt kul att kunna sticka dit i år. Har fått ledigt från jobb på torsdagen och fredagen, så det blir ett besök på torsdagen för mig!  Följande bryggerier och utställare finns på plats. De med fetstil som knappt syns att de är i fetstil är de jag tycker är extra intressanta;  Alumen Import, Amager Bryghus , Bedre Øl, Beer Factory, BeerHere, Black Rooster Brewery , BooksAboutBeer.com, Brewdog , BrewPub, Brouwerij de Molen , Bryggeri Skovlyst, Bryggeriet Fuglsang, Bryggeriet Skands, Bryggeriet Vestfyen, Bryghuset Braunstein, Bryghuset No5, Bunker Beer, Bøgedal Bryghus, Bøllingsø Bryghus, Carlsberg, Crocked Moon Brewing, DAGMARBRYGGERIET, Det Belgiske Hus, Det Lille Bryggeri, DK International, DTU Bryghus, Ebeltoft Gårdbryggeri, Ello Food, Evil Twin

Dricka öl i rymden!

Surfade in på aftonbladet.se för en stund sen, det finns alltid nåt att läsa där. Det som fångade min uppmärksamhet extra mycket idag var en artikel om rymdöl . Två australienska snubbar har tagit fram ett stoutliknande öl som ska drickas i tyngdlöshet som ska innehålla jättemycket smak. Jag undrar om det är gott, haha. [...]Två australienska entreprenörer, Mitchell och Held, har förberett sig för en framtida rymdturism. De har uppfunnit en ölsort som de tror ska gå att dricka i tyngdlöshet. Så nu kan framtida rymdturister bli på pickalurven. Ölet är en stoutliknande sort med väldigt mycket smak för att kompensera för det smakbortfall du drabbas av i rymden. – I rymden sväller ditt ansikte och din tunga upp lite. Det är inte extremt, utan känns lite som när du har en ordentlig förkylning. Så vi ville ha en smak som är kraftig nog för att slå igenom det där , säger Jason Held, en av männen bakom ölet till the Telegraph.[...] Haha, läs gärna artikeln. Nu återstår det väl bara att

#76 - Hantverksbryggeriet Bödeln

Bild
Mulet och kallt ute, då ljuder Electric Wizard ur högtalarna. Tung, tung engelsk stoner/doom. Perfekt musik för dåligt väder. Ölen då? Jo, med tung och elak musik får man ju ha en öl med lika tungt och elakt namn, och vad är då coolare än Bödeln? Från Hantverksbryggeriet kommer denna IPA på 5,6% - Bödeln. Ölet är grumligt bärnstensfärgat med mycket vitt skum som sjunker undan rätt så fort.  Luktar mycket blommor och humle. Besk med rätt så mycket humle, blommor, grape, lite bärsaft och påtagligt besk eftersmak. Både luktar gott och har fin efterbeska, men smaken i sig är lite tam. Den hugger inte (tag) i mig som jag hade önskat, men den är rätt så lättdrucken. Har en till i skafferiet som jag ska ta till någon grill i sommar istället, tror att den gör sig bättre där.  Summa summarum; inte lika tung och elak som Electric Wizard, men visst är den drickbar. Betyg; 6/10

Inhandlat 11-05-16

Bild
Idag körde jag raka vägen från jobb ner till Hansacompagniet i Malmö för att kolla in det exklusiva vinkällarsläppet. Jag var lite rädd att det skulle vara utgallrat eftersom jag inte var där förrän vid 16-tiden, men jag borde ha lärt mig vid det här laget att det sällan blir det. Den enda som nästan var slut var AB:05, men den skulle jag inte ha ändå. Jag vet inte varför, men suget efter öl verkar vara mindre i Malmö än i exempelvis Stockholm där det verkar ta slut på en gång, tillochmed köer utanför Systembolaget har jag läst i vissa fall. Det kanske är för att det är så lättillgängligt här nere att bara ta tåget över sundet till den danska huvudstaden eller så är kanske intresset helt enkelt inte lika stort. Jag vet inte faktiskt. Jag köpte iallafall på mig följande;  Sigtuna Summer IPA, Monks Porter House Russian Imperial Porter No 3 och två stycken Nørrebro Bryghus Little Knorky Ale, en att dricka nu och en att dricka långt senare. Tanken var från början att vänta med sommars

Loppis, Ystad och lite öl i form av Stockeboda Gårdsbryggeri och Två Bryggare Ysta.

Bild
Igår var jag och Caroline lediga samtidigt, vilket vi inte brukar vara. Men när vi väl är det så försöker vi alltid komma iväg och göra något. Igår föll utflyktsmålet något otippat på Ystad. Inget speciellt egentligen, men vi brukar ta bilen runt natursköna Skåne och hamna nere i Simrishamn och Kivik som är så jäkla mysigt, men Ystad har jag nog bara varit i en gång tidigare, så varför inte? Man kan ju inte dra till Köpenhamn varje helg, tyvärr. På vägen trillade vi inom en liten loppis i Svedala.. En av de lustigaste loppsarna jag varit på. Dom gillade skyltar och verkar ha något sorts samarbete med ICA. Vanligtvis är loppisar inte min grej, utan det är Caroline som har en intresse för det och jag brukar hänga med för att se vad för sjuka saker man kan hitta egentligen. På denna loppisen fanns riktigt mycket skit. Men när jag gick där och tittade bland alla gamla kaffekvarnar, heminspelade VHS-band och torkade blåsfiskar så hittade jag en sak jag inte kunde motstå att köpa. Ett ölg

Årets första nypotatis och öl #72 - 75

Bild
Fredag eftermiddag, slutar 15.00 på jobb, inom ICA för att handla på sig mat och ser att den första svenska nypotatisen har landat! Jag jobbar ju på ett frukt och grönsakslager så jag vet att den kommit nu i veckan, men jag har inte sett den i butik förrän igår. I vilket fall som helst så köpte jag på mig en påse och allt som hör till. Dill, gräslök, gräddfil, sill, allt möjligt. Hem och duscha och skrubba potatis och sen på med elgrillen på balkongen. Vädret var opålitligt så vi fick ta det på balkongen, vågade inte oss ner på gården om det helt plötsligt skulle bli regn.  Ölen öppnades och livet kändes ganska perfekt. Första ölen blev Cigarr City Bolita Double Nut Brown Ale som var hur god som helst. Nötter, choklad, lite kaffe.. Som att dricka godis helt enkelt. 8/10 Efter detta tog vi oss an Hornbeer's Funky Monk. En dansk belgian strong ale på 8,8%. Det första jag tänkte på när jag luktade på den var stearin. Annars karamell, lite frukt och lakrits. Helt okej. 6/10 Min

'LIVE ALE! - KEEP REFRIGERATED'?

Bild
Sist jag skulle välja öl för kvällen så tittade jag lite på min Marin Brewing Old Dipsea barley wine och såg en skrikande text på sidan av den; Vad menas? Kan jag inte lagra den i skafferiet? Jag har lagt den i kylen nu, men det känns lite skumt att ha den ståendes  i 3-4 grader. Någon som känner till detta och är sugen på att förklara?

Sejfilé i gueuze med savoykål, fänkål och senap ihop med #71 - Cantillon Rosé de Gambrinus

Bild
Satt häromdagen och kikade i kokboken jag skrev om nyligen, Jordens Bästa Käk, och hittade ett recept på dillpocherad sej med vitt vin och senap. Då hade jag sen tidigare läst detta receptet , så kände jag att jag ville göra sejen, fast med en öltwist.. Så jag köpte hem alla saker, bytte ut vitkål mot savoykål och fänkål, slängde i lite morötter och bytte ut det vita vinet mot en flaska gueuze.. Ingredienser; 2 gula lökar ½ huvud savoykål 1 fänkål, helst med dillen kvar 2 morötter 2 krondillskronor eller ½ tsk mortlade dillkärnor, jag använde mig av dillkärnorna 1 flaska (ca 33 cl) gueuze, jag använde mig av Oud Beersel Oude Geuze Vieille 3 dl grädde  2 dl vatten 1 msk grov senap 400 g sej havssalt och svartpeppar 1. Börja med att strimla all kål, lök och morötterna tunt, hacka fänkålsdillen också. 2. Fräs alltihop ihop med de mortlade dillkärnorna på hög värme tills det är ljusbrunt. 3. Tillsätt gueuzen och låt koka ihop tills vätskan reducerat nästan helt.  4. Sl